Kuraklık nedeniyle Meriç'te kum adacıkları oluştu

Kuraklık nedeniyle Meriç'te kum adacıkları oluştu
Meriç ve Tunca nehirlerinde su seviyesi Ağustos ayından daha düşük.

Son zamanlarda özellikle batı illerinde kuraklık ile gündeme gelen nehir ve göl alanlarına ilişkin neredeyse her yeni gün açıklama geliyor. Meriç Nehri'nde kum adacıkları oluşurken, Tunca Nehri'nin ise yatağı genişledi.

Trakya'da bulunan Meriç ve Tunca'ya ilişkin konuşan Edirne Ziraat Odası eski Başkanı Cengiz Yorulmaz, "Şu an durum vahim. Bulgaristan'daki Taşova Üniversitesi'nden bir bilim adamının söylediği, geçen yıl 1 metreküp toprakta 186 kilo su varken, bu yıl bu rakamın 70 kilolara düştüğünü söylüyor. Gelecek şu an çok kötü. Yazlık mahsullerin kesinlikle olmayacağına inanıyorum" dedi.

'YAĞIŞLAR YÜZDE ELLİ AZALDI'

Edirne Meteoroloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Bilhan Dalkılıç duruma dair, geçen yıla oranla Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'de yağışların yüzde 50 azaldığına ifade etti. Dalkılıç, "Trakya'daki kuraklığa komşu Bulgaristan da eklendi. Özellikle çeltik ekimi yapan çiftçilerin kullandığı Meriç Nehri'ne, Bulgaristan'da yaşanan kuraklık nedeniyle beklenen su gelmedi" şeklinde konuştu.

Edirne Ziraat Odası eski Başkanı Çiftçi Cengiz Yorulmaz ise çeltik üretimine etkilerine dair, "Mahsuller kendini toparlamaya çalışıyor ama gidişat çok kötü. İnsanlar da bu anlamda Allah'a dua ediyor. İnşallah Allah da sesimizi duyar ve bir çare olur. Nehirlerin debisi geçen yılın aynı ayına göre çok aşağıda şu anda. Sadece bizde değil Balkanlarda da aynı durum. Artık hava akımlarından dolayı mı bilmiyoruz. Bir söylentiye göre okyanustaki bir hava akımından dolayı bu bölgeye ve Balkanlar'a yağmur düşmediğini söylüyorlar. Ama tabi bu bilim adamlarının bileceği iş" dedi.

'DURUM VAHİM'

Yorulmaz, "Şu an durum vahim. Bulgaristan'daki Taşova Üniversitesi'nden bir bilim adamının söylediği, geçen yıl 1 metreküp toprakta 186 kilo su varken, bu yıl bu rakamın 70 kilolara düştüğünü söylüyor. Gelecek şu an çok kötü. Yazlık mahsullerin kesinlikle olmayacağına inanıyorum. Çünkü taban suyu varsa yazlık mahsul olur. Yağmur tabii ki destekler ama taban suyu gerekli. Şu an taban suyu sıfır noktalarda. Gelecek inşallah iyi olur. Yağmur inşallah yağar. Önümüzde Mart, Nisan var. Bu aylar inşallah tetikler bu açığı kapatır, yoksa işimiz kötü" diye konuştu.

'ÇELTİĞE SU VERİLİRSE BİR DAMLA KALMAZ'

Yağışsız havanın devam etmesi halinde yazın çeltik ekilemeyeceğini ve ruhsat verilmeyeceğini savunan, Ziraat Odası eski Meclis Başkanı Erdal Akgün ise, "Gerçekten nehirlerin yeterli seviyeye gelmesi için yüksek miktarda yağışlara ihtiyaç olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu şekilde çeltik tarlalarına su verilmeye başlandığı noktada nehirlerde bir yudum daha su kalmayacağını düşünüyoruz. Hayvanlara bile içecek su kalmayacak. Ağustos ayında düşmediği kadar şu anda nehir yataklarında su düşük. Bu durum, tehlike çanlarının çaldığının çok net bir göstergesi" dedi.(DHA)

'

Öne Çıkanlar