Küresel anket: Kadın gazeteciler salgın nedeniyle daha fazla stres altında

Küresel anket: Kadın gazeteciler salgın nedeniyle daha fazla stres altında
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) küresel anketine göre COVID-19 pandemisi nedeniyle kadın gazeteciler erkek meslektaşlarına kıyasla daha büyük bir stres altında.

26-28 Nisan tarihleri arasında yapılan ankete 77 ülkeden 1308 kişi katıldı, bunların yüzde 42’si kadındı. Ankete katılan kadınların üçte ikisi pandemi krizi nedeniyle stres ve anksiyete ile başa çıkarken bu rakam erkeklerde yarı yarıya.

Disk Basıniş'n aktardığına göre, ankete katılan gazetecilerin yüzde 35’i gündemlerini COVID-19’a odakladı. Ankete katılan erkeklerin neredeyse yarısının aksine kadınların sadece dörtte biri gelir kaybı yaşadığını aktardı. Kadınların yüzde 7,4’ü erkeklerinse yüzde 6,5’i işlerini kaybetti. Kadınların yüzde 19’u erkeklerin yüzde 27,5’i bağımsız kaynaklar bulmakta zorlandığını ifade etti. Kadın ve erkeklerin neredeyse yüzde 10’u işlerinde artan eşitsizliğe işaret etti.

Anket sonuçları ILO’nun özellikle de daha az korunan ve düşük ücretli işlerde bulunan insanların pandemi krizinden daha fazla etkilendiğine ilişkin verileriyle çelişse de, gazeteci kadınlar durumun zaten kötü olduğunu, pandeminin bunu sadece daha da kötüleştirdiğini söylüyor.

Portekizli bir gazeteci "Bu, zaten güvencesiz ve kırılgan olan bir sektörün en ciddi zorluklarını ortaya çıkaran bir dönem" diyor.

Anket kadınların 3’te 2’sinin erkeklerinse yarısının anksiyete ve stresle ile başa çıktığını gösteriyor.

İngiltereli bir gazeteci "Muhabirlerin mental sağlıkları için sürekli endişeleniyorum, çünkü hepimizi endişeli hale getiren bir şey hakkında araştırma yapıyorlar. Ayrıca serbest gazetecilerin zaten düşük olan telif ücretlerinin azalması da beni endişelendiriyor. Belki bu süreci atlatamayacaklar" diyor.

IFJ, kadınların karşı karşıya olduğu yüksek anksiyete durumunu onların sağlıklarını, işlerini ve özel hayatlarını olumsuz etkilemesinden endişeli. Federasyon bilhassa karantina dönemiyle birlikte, gazetecilik görevleri ve kadınların üstündeki bakım emeği yükü nedeniyle gazetecilerin yaşadığı strese dikkat çekiyor.

"Birçok kadın meslektaşımız işi ve özel hayatı arasında dengeyi bulamamaktan şikayetçi" diyor Protekiz Gazeteciler Sendikası Başkanı ve IFJ Yönetim Kurulu Üyesi Sofia Branco, "Korkarım COVID’in süren etkisi kadınlar üzerinde daha yıkıcı olacak."

IFJ Toplumsal Cinsiyet Konseyi Başkanı Maria Angeles Samperio ise "Toplumsal cinsiyet rollerinin daha da belirginleştiği bir dönemdeyiz ve bu gazeteci kadınlar için de geçerli. Haberleriniz üzerinde sadece sabah 8’den önce ve akşam 20’dan sonra çalışırken çünkü geri kalan vaktiniz aileniz üzerindeki sorumluluklarınıza ayrılmışken nasıl iyi hissedebilirsiniz ki?" diyor.

IFJ, diğer küresel sendika federasyonları ile birlikte COVID-19’in pandemi ile en önde mücadele eden kadınlar üzerindeki etkisini kınadı. Dünyanın dört bir yanındaki kadın işçilerin deneyimlerini toplamak için Mayıs ayında bir dizi web semineri başlatılacak.

Öne Çıkanlar