Küresel İklim Grevi gününden çağrı: İklim krizinin farkına var, bilim insanlarına kulak ver

Küresel İklim Grevi gününden çağrı: İklim krizinin farkına var, bilim insanlarına kulak ver
İklim krizinin etkilerinden herkesin eşit ölçüde etkilenmediğini söyleyen doğaseverler, 'Bu kriz var olan adaletsizlikleri derinleştiriyor' dedi.

Yağmur Kaya


ARTI GERÇEK- Fridays for Future Türkiye, Youth for Climate ve Roots and Shoots, iklim krizine dikkat çekmek amacıyla Kadıköy’de bulunan Eminönü İskelesi önünde eylem yaptı. Ekolojistler, acilen Paris İklim Anlaşması'nın onaylanmasını, anlaşmanın maddelerinin yerine getirilmesini ve İklim Acil Durumu ilan edilmesini, 2030'a kadar net sıfır karbon emisyonunun sağlanması için adımlar atılması çağrısında bulundu.

Çok sayıda ekoloji örgütünün de katıldığı eylemde her yaştan yurttaş da destek verdi. Tüm dünyada eş zamanlı olarak gerçekleşen eylemde iklim krizine karşı acil ve etkili adımlar atılmasını talep edildi. Eylemde "İklimi değil sistemi değiştir", "İklim krizinin farkına var, bilim insanlarına kulak ver" dövizler taşındı. Kurumlar adına açıklama üç kişi tarafından yapıldı.

24 Eylül Küresel İklim Grevi için iklim krizinden en çok etkilenen ülkeler, bölgeler ve topluluklar için ses olmak, karar alıcıları harekete geçirmek amacıyla bir araya geldiklerini belirten Yağmur Ocak, "Bizler. 8. Küresel İklim Grevi'nde tüm canlıların ve ekosistemlerin yasam haklarını savunup bilimin ışığında mücadele etmek için buradayız! Çünkü artık doğanın daha fazla yok edilişini, yaşam hakkının ihlal edilişini, geleceğimizin elimizden alınışını görmek istemiyor, iklimin değil sistemin değişmesi gerektiğini söylüyoruz" dedi.

'İKLİM KRİZİ ADALETSİZLİĞİ DERİNLEŞTİRİYOR'

Karar vericilerin yıllardır iklim krizi ile mücadele için anlamlı ve hızlı adımlar atmadığını, karar alıcıların iklim krizini aciliyetini kavrayamadığını ve iklim krizini görmezden gelmesinden kaynaklı krizin dahada derinleşmesine sebep olduğunu söyleyen Ela Naz Birdal, "Gezegenimiz her geçen gün iklim krizinin etkilerine daha çok maruz kalıyor. Gezegenimizdeki yaşamın sürmesini sağlayan kritik sistemler geri dönüşü olmayan çöküş noktasına yaklaşıyor. İklim krizinin etkilerini ülkemizde de giderek daha güçlü gözlemliyoruz, Ülkemiz, iklim krizinden en çok etkilenen ülkelerden biri. İklim krizine bağlı artan sıcak hava dalgaları ülkemizin güneyinde yaşanan yangınları tetikledi, sıcaklık rekorları kırılıyor. İklim krizi, kuzeydoğuda kötü kentleşme nedeniyle yaşanan sellerin etkisini artırıyor. İklim kriziyle mücadelede çok önemli olan denizler, yaşamın değil denize atık bırakanların gözetilmesi sonucunda müsilaja maruz kalıyor. İklim krizinin etkilerinden herkes eşit ölçüde etkilenmiyor. Bu kriz var olan adaletsizlikleri derinleştiriyor, yeni adaletsizliklerin oluşmasına neden oluyor" dedi.

Melisa Akkuş ise bilim insanlarının iklim krizini kontrol altına alabilmek için vaktin kalmadığını söylediğini ve bilim insanlarının bu krize dur demek için karar alıcıların acilen harekete geçmesi gerektiği yönünde açıklamaları olduğunu vurguladı. Akkuş, "Yarın değil, bugünden harekete geçmesini istiyoruz. Neden mi bugün harekete geçilmeli? Artık zamanımız kalmadı. Çünkü bilim insanları dünyamızın 'kırmızı alarm' verdiğini söylüyor. Artık sadece sözler duymak değil, gerçek eylemler görmek istiyoruz" diye konuştu.

Eylemciler iskele önünde yaptıkları basın açıklamasından sonra Hasanpaşa’da bulunan Müze Gazhane’ye geçerek forumlar ve konser etkinlikleri gerçekleştirdi.

Öne Çıkanlar