Küresel piyasalarda ikinci dalga korkusu: Dolar 6,83 seviyesinde

Küresel piyasalarda ikinci dalga korkusu: Dolar 6,83 seviyesinde
Coronavirus salgınında ikinci dalga endişelerinin yükselmesi, küresel piyasalarda satış baskısı oluşturmayı sürdürüyor. Yeni haftada dolar 6,83, euro 7,68 seviyesinde...

Küresel piyasalarda, pandemide artan ikinci dalga endişesiyle birlikte satışlar devam ediyor. Haftanın ilk gününde dünya genelinde risk iştahı zayıf seyrederken borsalarda sert düşüşler yaşanıyor.

Küresel borsalarda son iki haftada 10 gün üst üste yaşanan yükseliş trendinin geçen hafta itibarıyla yerini satış baskısına bırakması piyasalarda yeni bir satış dalgasının mı başlayacağı yoksa bunun bir düzeltme hareketi mi olduğu sorularını gündeme getiriyor.

KÜRESEL HİSSE SENEDİ PİYASALARINDA 2,8 TRİLYON DOLARLIK KAYIP

Küresel hisse senedi piyasalarında toplam değer kaybı geçen hafta 2,8 trilyon dolara ulaşmıştı. Bu rakam, Britanya’nın milli gelirine denk geliyor.

Piyasadaki en büyük endişe ise salgının ikinci bir dalga yaratma ihtimali. Geçen hafta ABD borsaları bir günde yüzde 5 ila yüzde 7 arasında kayıp yaşamıştı. Bankacılar bunun beklenen bir kâr realizasyonu ya da düzeltme hareketine benzemediğini, yeni bir satış baskısından endişe ettiklerini söylemişlerdi.

ABD’de birçok eyalet yeniden açılma sürecine girmişken, Florida ve Teksas dahil olmak üzere birçok eyalette rekor sayıda yeni vakaları ve hastaneye yatışlar bildirildi. Çin’de ise Pekin’de art arda ikinci günde vakalarda rekor bir artış olduğunu açıklandı.

YENİ HAFTADA DOLAR 6,83, EURO 7,68 DÜZEYİNDE

Bu haftanın ilk gününe dolar/TL 6,81 seviyesinden başlarken, daha sonra 6,83 seviyelerinden işlem görmeye devam etti. Euro/TL 7,68 seviyesinden değerleniyor. 

Küresel piyasalarda yaşanan satış dalgasına paralel olarak Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, açılışta yüzde 0,71 azalışla 109 bin 51 puana geriledi.

CORONAVIRUS VAKALARINDA ARTIŞ PETROL FİYATLARINI GERİLETTİ

Coronavirus vakalarının ekonomilerin yeniden açılmaları ile birlikte artış göstermesinin, akaryakıt talebinde zayıflığın uzun sürmesine yol açacağı endişeleri uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını geriletti.

Brent petrolünün varil fiyatı 39 doların altında işlem görüyor. NYMEX'de Batı Teksas petrolü de 35 dolar seviyesinde. Petrol fiyatları geçen hafta yüzde 8 civarında gerilemişti. Bu, nisan ayından bu yana ilk haftalık düşüş olmuştu.

Çin ekonomisinde sanayi üretimi öncülüğünde toparlanma mayıs ayında da devam etti. Ancak, mayıs ayında sanayi üretiminde artış piyasa beklentilerinin gerisinde kaldı. Çin'de ortalama yeni konut fiyatı mayıs ayında da artmaya devam etti. 

ASYA'DAKİ VAKA ARTIŞ HABERLERİ İLE RİSK İŞTAHI DÜŞTÜ

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, Başkan Donald Trump'ın coronavirus vakalarında ikinci bir dalga konusunda endişeli olmadığını söyledi.

Bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell'ın yarın ABD Senatosu Bankacılık Komitesi'ne, çarşamba günü Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Paneli'ndeki yarıyıl sunumu takip edilecek.

Haftanın devamında İngiltere ve Japonya dahil birçok Merkez Bankası'nın faiz kararı da izlenecek.

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge, Bloomberg HT'ye, "Geçen hafta Fed kararı sonrası risk iştahında düşüş gözlemiştik, Asya'da vaka artış haberleriyle de risk iştahı düştü. Bu hafta ikinci dalgayla ilgili negatif haber akışı piyasalarda etkili olacak, Powell'ın sunumu da önemli olacak" yorumunu yaptı.

Info Yatırım Araştırma Uzmanı Yunus Şahin de, doların küresel ölçekte değer kazandığını hatırlatarak, "Sadece güvenli liman olarak görülen Japon yeni pozitif ayrışıyor, dolar/TL 6,85'lere doğru deneme yapabilir ama kurun diğer para birimlerine göre daha yatay görüntü sergilemesini bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Öne Çıkanlar