Kürtçe için kapı kapı dolaşıyorlar: Buna imza atarsak, azad (özgür) olacak mıyız?

Kürtçe için kapı kapı dolaşıyorlar: Buna imza atarsak, azad (özgür) olacak mıyız?
HDP'liler, Kürtçenin resmi dil olması talebiyle başlatılan kampanya kapsamında kapı kapı dolaşarak imza topluyor.

Kürtçenin resmi ve eğitim dili olarak kabul edilmesi talebiyle Kürt Dil ve Kültür Ağı (Tora Ziman û Çanda Kurdî) ile Kürt Dil Platformu’nun oluşturduğu 21 Şubat Komisyonu tarafından 22 Şubat’ta başlatılan imza kampanyası, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na kadar devam edecek.

Türkiye ve bölge kentlerinde sürdürülen kampanyada imzalar, fiziki ve online bir şekilde toplanıyor. On binlerce imzanın toplandığı kampanya, pandemi nedeniyle alınan önlemler ve son günlerde kampanya yürüten STÖ’lere yönelik gerçekleştirdikleri siyasi operasyonlar gölgesinde devam ediyor.

BAĞLAR'DA 15 BİN İMZA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bağlar İlçe Örgütü yönetici ve üyeleri de Kürt dil kampanyası için aktif rol oynuyor. Kampanyanın başladığı günden bu yana pandemi koşulları altında tüm baskı ve engellemelere rağmen ilçeye bağlı mahallelerde kurdukları komisyonlar ile çalışma yürüten HDP’liler, kapı kapı dolaşarak imza topluyor. Mahallelerde yürütülen çalışmalara yurttaşlar büyük ilgi gösteriyor. Bağlar’da yürütülen çalışmalar kapsamında 15 bin imza toplatıldı. 

'PANDEMİ YASAKLARINDA DURMADIK, BİNE YAKIN İMZA TOPLADIK'

HDP Bağlar İlçe Eşbaşkanı Sümeyye Kirici, çalışmalarına ilk olarak ilçede bulunan 110 kırsal mahallede, daha sonra da 12 merkez mahallesinde başlattıklarını ifade ederek, partilerinin farklı çalışmaları olsa da imza kampanyasını gece gündüz sürdürdüklerini belirtti.

İmzalar için yaptıkları tüm ziyaretlerde örgütleme ve siyasal faaliyetler de yürüttüklerini aktaran Kirici, "İlçe yönetimindeki tüm arkadaşlarımızla köylerde katıldığımız yas, düğün ve hasta ziyaretlerinde imza için kampanya formlarını da götürüyorduk. Köylerde komisyonlar kurduk. Pandemiden dolayı köyleri çok gezemedik ama arkadaşlarımız bulundukları yerlerde çalışmalarını yürütüyor. Şimdiye kadar yaklaşık 10 bin imzayı teslim ettik ama şu an köylerde ve mahallerde topladığımız imza ise 4 bini buldu. Pandemiden dolayı biz yine durmadık. Bu beş günlük pandemi yasaklarında ise bine yakın imza topladık. Yasakların başlamasıyla ben ve ailem oturmadık. Binalara gidip imza topladım. Gittiğimiz tüm evlerde kampanyayı anlatıyorum" dedi. 

'BUNA İMZA ATARSAK AZAD OLACAK MIYIZ?'

İmza çalışmalarında kapı kapı dolaşırken kampanyanın önemine ilişkin yurttaşları bilgilendirirken herkesten çok olumlu tepkiler aldıklarını ifade eden Kirici, "Kampanyaya ilişkin imza isterken annenin biri bana ‘Kızım bu zimane Kurdi mi? Buna imza atarsak artık azad (özgür) olacak mıyız, istediğimiz şekilde rahat olacak mıyız?’ diye sordu. Anne imza atarken ağladı. Anne daha önce Kürtçe konuştuğundan dolayı psikolojik şiddet gördüğünü söyledi. Aileler bize ‘biz sizinleyiz’ diyor"  ifadelerini kullandı. 

HEDEF 100 BİN İMZA

Bağlar ilçe olarak hedeflerinin 100 bin olduğunu dile getiren Kirici, bu hedefi engellemeler olsa da olmasa da yakalayacaklarını kaydetti. Kampanya için hedeflenen 1 milyon imzanın toplanabileceğini aktaran Kirici, "Meclise 1 milyon değil, milyonlarca imza göndermeliyiz" dedi. 

Kirici, herkesi imza kampanyasına destek olmaya çağırdı. (MA)

Öne Çıkanlar