Kürtçe Rojava şarkısına örgüt propagandası davası

Kürtçe Rojava şarkısına örgüt propagandası davası
Nusaybin'de çocuk şöleninde Kürtçe şarkı söyledikleri gerekçesiyle Mezopotamya Kültür Sanat Derneği'nin üç üyesine 'örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla dava açıldı.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Mezopotamya Kültür Sanat Derneği, 15 Kasım 2021’de Nusaybin ilçesinde çocuk şenliği düzenledi. Palyaço gösterisi, tiyatro ve Kürtçe şarkılar eşliğinde çocuklarla etkinlik yapan dernek üyeleri Abdullah Ayav, Vesile Yüksel ve Ruken Aslan, 27 Kasım'da Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

Gözaltında çıplak arama dayatılan Vesile Yüksel, ajanlık dayatılan Abdullah Ayav ve Ruken Aslan 4 günlük gözaltı süresinden sonra serbest bırakıldı. Yürütülen soruşturma sonucunda 3 kişi hakkında "örgüt propagandası yapmak" gerekçesiyle dava açıldı. Davanın ilk duruşması 18 Mart'ta Mardin 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
 
Dernek üyeleri Abdullah Ayav, Vesile Yüksel ve Ruken Aslan hakkında açılan davanın iddianamesinde, dernek üyelerinin çocuk şöleninde çocuklarla söyledikleri şarkının sanal medyada paylaşılan bölümü suç sayıldı. İddianamede, çocuk etkinliğinde söylenen Awaza Çîya’nın "Awazek tê ji Rojava" parçasının bir bölümü Türkçeye çevrilip "örgüt propagandası" gerekçe gösterildi. Awaza Çiya’nın parçası şöyle iddianamede yer aldı:

"Bir ezgi geliyor Rojava'dan, Kürdistan devrimidir, görünüşleri asildir, cenkleri günün aşığıdır, gün Rojava'dan yükseldi, buğday ve sümbül kalktı artık, zor yılların emek ve hayfı, halkı başkaldırdı, egemenlerin engelini tanımıyor, özgürlüğe doğru akıyor, işte bu gün yenileniyor, asil Kürdistan tarihi, Kürt milletine çıkın özgürleşiyoruz, ya ölüm göreceğiz ya da Kürt yaşamı, ah Kürt milleti, ah Kürt milleti, yaşam ülkesinin cenneti, insan düşüncesi aşılıyor, günün aşkıyla ısısıyla, varlığın egemenliği örgütleniyor, Kürdistan’ın kalbine veriyor, bu amacın kahramanları, adım adım büyüyor, Kudretin devrimine akıyor."
 
Dernek üyesi Abdullah Ayav, derneklerinin 2019’da Kızıltepe ilçesinde kurulduğunu ve Kürt kültürüyle sanatı üzerine çalışma yürüten bir dernek olduklarını belirtti. Ayav, dernek bünyesinde tembur, erbanê, bağlama ve gitar gibi enstrüman eğitimlerinin yanında dengbêj geceleri, tiyatro, konser, panel gibi etkinlikler de düzenlediklerini ifade etti. 

'YARGI KÜRDİSTAN VE ROJAVA SÖZCÜKLERİNİ SUÇ SAYIYOR'

Hem yetişkinler hem de çocuklar için kurslar verdiklerini kaydeden Ayav, Kızıltepe, Savur ve Nusaybin ilçelerinde de çocuklar için şölenler düzenlediklerini belirtti. Ayav, "Çocuklar için Nusaybin’de yaptığımız çocuk etkinliğinden birkaç gün sonra gözaltına alındık. Gözaltına alınmamızın gerekçesi ise çocuklar ile yaptığımız etkinliktir. Etkinlikte çalınan bir parçadan dolayı cezalandırılmamızı istiyorlar. Söz konusu parçada Kürtlerin DAİŞ çetelerine karşı verdiği mücadele anlatılıyor. Yargı makamı bu girişimle Kürdistan ve Rojava sözcüklerini suç sayıyor" dedi.

 

Öne Çıkanlar