Kürtçe tiyatro oyunu Urfa ve ilçelerinde süresiz olarak yasaklandı

Kürtçe tiyatro oyunu Urfa ve ilçelerinde süresiz olarak yasaklandı
Urfa Barosu, yarın baro konferans salonunda sahnelenecek olan 'Bêrû' (Yüzsüz) adlı Kürtçe tiyatro oyununun valilik tarafından yasaklandığını duyurdu.

Urfa Barosu, 14 Kasım’da Tahir Elçi Konferans Salonu’nda sahnelenmesi beklenen "Bêrû" adlı Kürtçe tiyatro oyununun Urfa Valiliği’nin bugün aldığı kararla kent merkezi ve ilçelerinde süresiz olarak yasaklandığını duyurdu. 

Baronun sosyal medya hesabı üzerinden yasaklama kararına ilişkin şu paylaşımda bulunuldu: "Kürtçe dilinde oynanan "Berû" adlı tiyatro oyunu, Şanlıurfa Valiliğinin 13.11.2020 tarihli kararı ile Şanlıurfa il merkezi ve ilçeleri dahil olmak üzere Şanlıurfa coğrafi sınırları içerisinde süresiz olarak yasaklanmıştır’ Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız."

Oyun valiliğin "22699 nolu kararı" ile yasaklandı. Söz konusu karara ilişkin valilik tarafından kamuoyuna henüz resmi bir açıklama yapılmış değil.

DAHA ÖNCE DE YASAKLANMIŞTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları tarafından salgın döneminde özel tiyatrolara destek projesi kapsamında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde sahnelenmesine saatler kalan "Bêrû" (Yüzsüz) oyunu, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından "Kamu düzenini bozabileceği" gerekçesi ile yasaklanmıştı.

İçişleri Bakanı İsmail Çataklı yönetmeni Dario Fo’nun yazdığı oyunun  "PKK propagandası" olduğunu söylemişti. İstanbul Valiliği de oyunun "PKK propagandası" içerdiği gerekçesi ile oyuncular hakkında adli sürecin başlatıldığını açıklamıştı.

Yasaklama kararına birçok çevreden tepki gösterilmiş ve "Kürtçe düşmanlığı" olarak değerlendirilmişti. (Mezopotamya Ajansı) 

Öne Çıkanlar