'Kürtçe yasağında Türk işçiler tehdit aracı olarak kullanılıyor'

'Kürtçe yasağında Türk işçiler tehdit aracı olarak kullanılıyor'
İstanbul'da bir inşaat şantiyesinde Kürtçe konuşulmasının yasaklanmasına tepkiler sürerken, yasak kararın uzun yıllardır uygulandığı ortaya çıktı.

Emre ÜNSALLI 


HABER MERKEZİ - İstanbul Başakşehir'de yapımı devam eden Kayaşehir Emlak Konut Kuzey Yaka Projesi şantiyesinde çalışan Kürt işçilerin aralarında Kürtçe konuşmalarının, diğer personeli rahatsız ettiği gerekçesiyle yasaklaması 12 Eylül cezaevlerindeki 'Türkçe konuş çok konuş' uygulamasını hatırlattı.

Projenin ana firması 'Yapı & Yapı' tarafından taşeron firmaya gönderilen yazıyla ilk kez belgeli hale gelen şantiyelerde kürtçe konuşma yasağı, başta Kürt işçileri olamak üzere bir çok kesimden tepki gördü. Ancak belgeyle görünür hale gelen Kürtçe yasağının Türkiye'de uzun yıllardır uygulandığı ortaya çıktı.

İNŞAAT İŞÇİLERİNE KÜRTÇE KONUŞMAK YILLARDIR YASAK

Yasak kararını Artı Gerçek'e değerlendiren İnşaat İşçileri Sendikası Örgütlenme Sekreteri İsmail Şahin Karaduman, İnşaat sektöründeki firmaların Kürtçe yasağını İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde hayata geçiremediklerini ancak, Kürt işçilerin yoğun olmadığı, azınlıkta olduğu Anadolu illerindeki şantiyelerde Türk işçileri de bir tehdit aracı olarak kullanarak yasağı uygulatmaya çalıştıklarını söyledi:

'TÜRK İŞÇİLER BİR TEHDİT ARACI OLARAK KULLANIIYOR'

"İnşaatlarda Kürtçe konuşulmasının yasaklanması hadisesinin o firma üzerinden medyaya bu kadar yansımasının nedeni tamamen o firmanın kararı yazılı hale getirmesi nedeniyle oldu. Zaten firmalar bu yasağı yıllardır başta Kürt işçiler olmak üzere yabancı işçilere fiilen uyguluyor ama ancak şimdi duyuldu. Normal şartlarda Kürt işçilerin yoğun olmadığı, azınlıkta olduğu şantiyelerde Türk işçileri de bir tehdit aracı olarak kullanarak bunu uygulatmaya çalışıyorlar zaten.

'İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ İŞÇİ SINIFININ ÇOĞUNLUĞU KÜRT OLDUĞU İÇİN KARARA DİRENİYOR'

İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerdeki birçok şantiyede bu uygulamayı hayata geçiremiyorlar çünkü inşaat sektöründeki işçi sınıfının çoğu Kürt ve şantiyelerde gayet güçlüler. O yüzden Kürtçe konuşulmasını çoğu zaman engelleyemiyorlar.bAma Konya’da, Antalya’da ve Anadolu’nun çeşitli yerlerinde bu baskı ve zulüm fiziksel şiddete e dönüşüyor. Zaman zaman işçiler linç edilmeye çalışıldı. Bu her zaman yaşanan ve yaşatılmaya çalışılan bir durum aslında.

Ama Kürt işçiler buna mümkün olduğunca direniyor ve izin vermiyorlar. Sendikamız da bu konuda ‘İşçilerin birliği, halkların eşitliği ve kardeşliği’ temelinde bu mücadelenin bir parçası olarak mücadele ediyor."

Öne Çıkanlar