Kuyumcu esnafı, krizi gözler önüne serdi: Alyansını satıp ekmek parası yapanlar var

Kuyumcu esnafı, krizi gözler önüne serdi: Alyansını satıp ekmek parası yapanlar var
İzmir'in meşhur Kemeraltı Kuyumcular Çarşısı'nda esnaf günlerce siftah yapamıyor.

Pandemiyle derinleşen kriz, kuyumcu esnafını da vurdu. İzmir Kuyumcular Odası Başkan Turgay Baransel, "Ekmek parası için alyansını satan vatandaş bile oldu. Vatandaşın hali böyle olunca kuyumcu esnafı da çöktü" dedi.

Günlerce siftah yapamayan Kemeraltı Kuyumcular Çarşısı esnafı, kresini ve kiralarını ödeyemiyor. Yeterli devlet desteği alamamaktan yakınan esnafın kimisi çareyi dükkanını satışa çıkarmakta buluyor.

ANKA'dan Abdullah Çelebi'ye konuşan İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel ve Kemeraltı Kuyumcular Çarşısı esnafı hükümetten destek istedi.

'ALYANSINI BOZUP EKMEK PARASI YAPANLAR VAR'

Pandemi öncesi sadece İzmir'den değil Ege'nin birçok noktasından kuyumcular çarşısına gelenlerin olduğunu belirten Baransel, "Şimdi kimse uğramaz oldu. Kiralar 15-20 bin TL civarında. Mal sahipleri indirim yapmıyor. Doların yükselmesi insanların alım gücünü düşürdü. Alyansını bozup ekmek parası yapan kişiler geliyor. Vatandaşın hali böyle olunca kuyumcu esnafı da çöktü" dedi.

Esnafın mağdur olduğunu ve çözüm üretilmesi gerektiğini vurgulayan Turgay Baransel şunları söyledi:

"Eskiden burada hava parası için 10 kilo altın fiyatı istenirdi. Şimdi 4-5 kilo altın fiyatına dükkanı mülküyle alabilirsiniz. Esnaf dükkanını satışa çıkarıyor. Bankalardan geçmişte altın kredisi kullanan arkadaşlar çok zor duruma düştü. 90 bin liralık kilo altın kredisi alan esnaf yükselen fiyatlar ve faizler nedeniyle 450 bin TL borçlu hale geldi. Dolayısıyla bu parayı şimdi ödeyemiyor. Bankalar da sıkıştırıyor. Devletin kuyumcu esnafının sorunlarına da çözüm bulması gerekiyor."

'ESNAF ALTIN KREDİSİ KISKACINDA'

40 yıldır Kemeraltı Kuyumcular Çarşı'sında olduğunu söyleyen esnaf Ali Şenol, "2011 yılında altın kredisi aldık. Altın fiyatının devamlı yükselmesi, faiz oranlarıyla birlikte bizi çok zor duruma soktu. Pandemi ile de işlerimiz çok düştü. 4-5 gün siftah yapmadan kapattığımız oluyor. Mesleği bırakmak zorunda kalıyorum. Dükkanımı satışa çıkardım. Borçlarımı ödeyemiyorum. Esnafın çoğu da bu altın kredisinin kıskacında" diye konuştu.

'SİFTAHSUZ UZUN SÜRE DÜKKAN AÇIP KAPATIYORUZ'

Kira ve eleman giderlerinin yüksek olduğunu dile getiren bir diğer esnaf Cemal Gülçek, "24 senedir kuyumculuk yapıyorum. Pandemiden çok kötü etkilendik. İnsanlar artık çarşıya gelmiyor. Siftahsız uzun süre dükkan açıp kapattık. Esnafın durumu genel olarak çok kötü. Herkes kan ağlıyor. Bizim sektör lüks tüketime giriyor. Altın ve pırlanta satıyoruz. Dolayısıyla da insanlar bu ihtiyacını öteliyor" dedi.

'İNSANLAR KARNINI MI DOYURSUN, TAKIYI MI DÜŞÜNSÜN?'

40 yıldır çarşıda esnaflık yaptığını belirten Fadıl Yanya ise şöyle konuştu:

"Eskiden buralar Cennet mahallesi gibiydi. Ege bölgesinin her köşesinden gelenler olurdu. Alışverişlerini yapıp dönerlerdi. Bugünkü şartlarda oralardan gelenleri bırakın İzmir'den de gelen yok. 5 kişiyle yapılan düğünler için iki alyans bir bilezik satışı belki oluyor. Eskiden 5 burma bilezikler, zincirler, reşat altınlar alınırdı. Bunların hepsi hayal oldu. İnsanlar zor şartlar altında yaşıyor. İnsanlar karnını mı doyuracak, yoksa takıyı mı düşünecek. Karnını doyurmak öncelikli olduğu için biz de darbe yedik"

Öne Çıkanlar