Kuzey Kıbrıs halkı Cumhurbaşkanı seçimi için sandık başında

Kuzey Kıbrıs halkı Cumhurbaşkanı seçimi için sandık başında
198 bin 867 seçmenin 738 sandıkta oy kullanacağı seçimde, 7'si bağımsız, 11 aday yarışıyor.

Kuzey Kıbrıs halkı, Cumhurbaşkanı seçimi için bugün sandık başında. 7'si bağımsız 11 adayın yarışacağı seçimde Cumhurbaşkanı seçilmek için yüzde 50'nin üzerinde oy almak gerekiyor.

Kıbrıs’ın kuzeyinde 2 Nisan'da yapılması gereken ancak Coronavirus salgını nedeniyle ertelenen Cumhurbaşkanlığı seçimi bugün gerçekleştirilecek.

198 bin 867 seçmenin 738 sandıkta oy kullanacağı seçimde, 7'si bağımsız, 11 aday yarışıyor.

Saat 08.00’de başlayan oy verme işlemi akşam 18.00’de sona erecek. Seçim kurulunun önce Cumhurbaşkanlığı, ardından da Anayasa değişikliği halkoylaması sonuçlarını açıklayacak. Her iki sonucun da saat 22.00'ye kadar netleşmesi bekleniyor.

CUMHURBAŞKANI MUSTAFA AKINCI BAĞIMSIZ ADAY OLARAK SEÇİMDE

Görevdeki Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı seçime bağımsız aday olarak katılıyor. Akıncı, seçimlerde aday olmaması için iki gün önce Türkiye resmi makamlarınca tehdit edildiğini açıklamıştı. Konuşmasında, Türkiye'yi yönetene bağlı bir makam tarafından "aday olmaman senin ve ailen için iyi olur" mesajının özel kalem müdürü aracılığıyla kendisine iletildiğini söylemişti.

Öte yandan bağımsız adaylar arasında, 46 yıldır kapalı olan Maraş’ın Başbakan Ersin Tatar’ın seçim malzemesi yaparak seçime günler kala açılacağını Erdoğan ile birlikte duyurmasına ve bundan kendilerinin haberlerinin olmadığını belirtip tepki göstererek istifa eden Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da var. Özersay'ın istifa etmesi sonrası partisinin koalisyondan çekilmesiyle hükümet düşmüştü.

Seçimde bir diğer bağımsız aday ise Serdar Denktaş.

BAŞBAKAN ERSİN TATAR DA ADAY

Başbakan Ersin Tatar ise seçime Ulusal Birlik Partisi'nin adayı olarak katılıyor.

Cumhuriyetçi Türk Partisi'den ise Tufan Erhürman, Yeniden Doğuş Partisi'nden Erhan Arıklı, Milliyetçi Demokrasi Partisi'nden de Fuat Çiner, Cumhurbaşkanlığı için aday oldu.

EN ÇOK ADAYIN YARIŞTIĞI SEÇİM

7'si bağımsız 11 aday yarıştığı seçim, Kıbrıs’ın kuzeyinde bugüne kadar en çok adayın katıldığı cumhurbaşkanlığı seçimi.

Sadece 3 adayın yarıştığı 1990 cumhurbaşkanlığı seçimleri ise en az adaylı seçim olarak tarihe geçmişti.

KUZEY KIBRIS’TA SEÇİM SİSTEMİ

Kuzey Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimi 5 yılda bir yapılıyor. 18 yaşını bitirmiş her vatandaş, seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahip. Seçilme yaşı ise milletvekilliği için 25, cumhurbaşkanlığı için 35 olarak belirlenmiş durumda.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılan adayın kazanabilmesi için kullanılan geçerli oyların salt çoğunluğunu alması gerekiyor. Adayların hiçbiri salt çoğunluğu sağlayamazsa seçim 7 gün sonra en çok oy alan iki aday arasında yineleniyor ve ikinci turda en çok oy alan aday cumhurbaşkanı seçiliyor. Bugünkü seçimde hiçbir aday yüzde 50'lik barajı geçemezse 18 Ekim'de ikinci tur yapılacak. İkinci turda ilk turda en çok oy alan iki aday yarışacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar