Kuzey Ormanları'nda 1.5 milyon ağaç kesilecek

Kuzey Ormanları'nda 1.5 milyon ağaç kesilecek
Rus doğalgaz hattı yapımı nedeniyle Kuzey Ormanları'nın en önemli parçası olan Istırancalar'da ağaç katliamı başladı.

Trakya'nın eşsiz ormanlarına sahiplik yapan Istırancalar bugünlerde devam eden Rus doğalgaz hattı nedeniyle zor günler yaşıyor. Hattın geçtiği Kırklareli'ye bağlı Kıyıköy’de şimdiden yüzlerce ağaç kesildi. Henüz ÇED raporu dahi onaylanmayan proje bittiğinde ise 1.5 milyon ağaç kesilmiş ve 6 milyon fidan sökülmüş olacak.

Projenin Istırancalar'a ve bölgenin doğasına zarar vereceğini belirten Kuzey Ormanları Savunması, Don Kişot Bisiklet Grubu ve Doğal Yaşam Koruma Derneği Taksim Galatasaray Lisesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya CHP İstanbul Milletvekili Adayı Kaan Burak Yılmazsoy da destek verdi.

BÖLGE İKİYE AYRILARAK PARÇALANACAK

Kuzey Ormanları Savunması adına açıklamayı Ayşe Yıkıcı okudu. Yıkıcı, "Türk Akımı olarak adlandırılan bu katil projeyi durduramazsak Istrancalar boydan boya 30 km boyunca ortadan yarılarak sayısız canlıyı barındıran milyonlarca ağaç katledilecek. Kuzey Ormanları ekosistemi ve bölgedeki yaban hayatı ikiye ayrılarak parçalanacak" dedi.

KUZEY ORMANLARI DELİK DEŞİK EDİLİYOR

"Türk Akımı ismi koydukları Rus doğalgaz hattı, Trakya'nın gözden çıkarılmasının ileri bir aşamasıdır" diyen Yıkıcı, bölgeye uzun süredir başka projelerle zarar verildiğini söyledi ve şöyle devam etti:

"İstanbul'un yaşam kaynağı olan Kuzey Ormanları'na hançer saplanarak yapılan 3. köprü, Kuzey Marmara Otoyolu ve son olarak 3. havalimanının inşaat malzemeleri için Çatalca'dan Tekirdağ'’a kadar Kuzey Ormanları taş ocakları açılarak tahrip ediliyor. İhtiyaçları dışında hiçbir şeyi düşünmeyen ve sonsuz serbesti verilmiş şirketler, bazen tek bir köyün çevresine birçok taş ocağı açıp, köyün nefesini kesmekte beis görmüyor! Kuzey Ormanları, sermayenin bitmek bilmeyen enerji ihtiyaçlarını karşılamak ve sırf kamulaştırma bedeli ödememek için sözde temiz enerji kaynağı diye pazarlanan yüzlerce rüzgar enerji santralli ile delik deşik ediliyor."

Yıkıcı projenin derhal durdurulmasını isteyerek, "Kuzey Ormanları'na saldırmakta olan doğa ve yaşam düşmanı şirketlerin Trakya'yı ve Kuzey Ormanları'nı derhal terk etmesini istiyoruz. Trakya'da Kırklareli, Saray, Lüleburgaz, Kıyıköy ve Çorlu'daki doğal güzelliklerin, yerleşim alanlarının ve tarım alanlarının feda edilmemesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

ÇED ONAYI OLMADAN KATLİAM YAPILIYOR

DAYKO Başkanı Nusret Türkkan projeye ait ÇED onaylanmadan katliama başlandığına dikkat çekerek Avrupa'nın da biyolojik açıdan en zengin, Türkiye'nin yaşam kaynağı ve İstanbul'un klima kapısı olan bölgede bir vahşet yaşandığını dile getirdi. Türkkan, önemli bir balık türünün kaynağı olan bölgeden doğalgaz hattının geçirilmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirerek, yaşanan katliama dikkat çekmek için İstanbul'dan haykırmaya geldiklerini söyledi. Türkkan proje nedeniyle ne hukukun dinlendiğini ne de verdikleri mücadeleye kulak verildiğini belirterek, İstanbul halkına bir çağrıda bulunarak mücadelelerine ses vermelerini istedi.

FOTOĞRAFLARI HİÇBİR YERDE YAYIMLATAMIYORUZ

Don Kişot Bisiklet Grubundan Ege Su, şuan Kıyıköy'de devam eden projeden kimsenin haberinin olmadığını çünkü yapılan haberlerin de sansürlendiğini ifade etti. Yerine gidip fotoğrafları çektiklerini ancak hiçbir yerde yayımlatamadıklarını dile getiren Su, şuan ormanın ortasında yapılan çalışma nedeniyle koca bir delik oluştuğunu söyledi. Su Kuzey Ormanları'nın yok olması halinde İstanbul'un nefes alamayacağını belirterek, projenin derhal durdurulmasını talep etti. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar