Lagarde: Parasal genişleme mahkeme kararına rağmen devam edecek

Lagarde: Parasal genişleme mahkeme kararına rağmen devam edecek
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, parasal genişlemenin Alman mahkemesinin program karşısında verdiği 'aykırılık' kararına rağmen süreceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Almanya'da üst mahkemenin programın yasallığını sorgulamasına karşın kurumun tahvil alım programlarını devam ettireceğini söyledi.

Lagarde, birçok Avrupa gazetesiyle gerçekleştirdiği pazartesi günü yayınlanan mülakatında, "Ne pandemi programı, ne de Eurosystem'ın 2015'ten beri tahvil aldığı önceki programla ilgili olarak hiç endişeli değilim. Fiyat istikrarı hedefini yerine getirme konusunda kararlılığımızı sürdürüyoruz" dedi.

Almanya Anayasa Mahkemesi, mayıs ayının başlarıında, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) durumu kötü olan ekonomileri canlandırmak için uyguladığı tahvil alım programının Almanya Anayasası'nı kısmen ihlal ettiğini açıkladı.

Üst mahkeme, ECB’nin 2,7 trilyon euroluk tahvil alım programına katılan Alman Merkez Bankası’nın (Bundesbank) bazı kararlarını Anayasa’ya aykırı buldu.

Alman Merkez Bankası'nın programa katılımını yasaya aykırı bularak tarihi bir bir karar alan üst mahkeme, ECB'ye de üç ay süre verdi. Kararın gerekçesinde, ne Alman Hükümeti'nin ne de Alman Parlamentosu'nun söz konusu harcamaya dair kararı imzaladığını belirtildi.

Böylece bir mahkeme, bir merkez bankası kararını anayasaya aykırı bularak sıra dışı bir karara imza attı. Mahkeme resmen Avrupa Merkez Bankası ve hükümete 'parama dokunma' mesajı verdi.

Largarde, ECB'nin bu beklenti karşısında duymaya hazır olduğunun sinyalini verdi. "Euro Bölgesi'nde tüm ulusal merkez bankaları para politikasına bağlılık ve uygulamasında tam katılım göstermeli. Euro Bölgesi'ndeki her merkez bankası bağımsızdır ve hükümetlerden talimat almaz. Bu, antlaşma itibarıyla belirlenmiştir" dedi.

Mart sonu itibarıyla elinde 2,7 trilyon euroluk tahvil olan ECB, yıl sonuna kadar 300 milyar dolarlık daha tahvil alımı yapacağını açıklamıştı. Bunun dışında ECB, 750 milyar euroluk bir Pandemi Acil Alım Programı (PEPP) açıklamıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar