Lale Karabıyık: Nüfusun yüzde 20.3'ü çocuk işçilerden oluşuyor

Lale Karabıyık: Nüfusun yüzde 20.3'ü çocuk işçilerden oluşuyor
'TÜİK verilerini incelediğimizde 5 yaşındaki bir çocuğun bile istihdamda olduğunu görüyoruz.'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, "Türkiye genelinde 5-17 yaş grubundaki çocuk sayısı 16 milyon 457 bin kişi ile nüfusun yüzde 20,3’ünü oluşturuyor ve bu çocukların kayıtlara geçmiş 720 bini ne yazık ki çalışıyor" dedi.
 
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 5-17 yaş grubundaki çocukları kapsayan Çocuk İşgücü Araştırması’nın sonuçlarını gündeme getiren CHP’li Karabıyık, "Türkiye genelinde 5-17 yaş grubundaki çocuk sayısı 16 milyon 457 bin kişi ile nüfusun yüzde 20,3’ünü oluşturuyor ve bu çocukların kayıtlara geçmiş 720 bini ne yazık ki çalışıyor. Çocuk işçiler, toplam çocuk nüfusunun yaklaşık yüzde 5’ini oluşturuyor. Yani oyun çağındaki, eğitim çağındaki her yüz çocuğumuzdan beşi çalışıyor. TUİK verilerini incelediğimizde 5 yaşındaki bir çocuğun bile istihdamda olduğunu görüyoruz. Bu verilere, resmi istatistiklerde kayıt dışı çalışan çocukların, aile işlerinde çalışan çocukların, sokakta çalışanların ve geçici, mevsimlik çalışanlar dâhil edildiğinde tablonun daha da vahim olduğunu öngörebiliyoruz" ifadelerinde bulundu.

ZORUNLU EĞİTİME RAĞMEN ÇOCUKLAR OKULDA DEĞİL

Türkiye'de çalışan çocukların çalışma nedenlerinin başında yoksulluk geldiğini söyleyen CHP'li vekil, "Türkiye'de ailesi yoksullukla mücadele ettiği için istihdama katılan birçok çocuk ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılıyor. Resmi rakamlar da bunu kanıtlar nitelikte. TÜİK'in hazırlamış olduğu Çocuk İşgücü Araştırması, sokakta oyun oynaması gereken çocukların yüzde 35.9’unun hanehalkının ekonomik faaliyetine yardımcı olmak için, yüzde 23.2’sinin ise hanehalkı gelirine katkıda bulunmak için çalıştığını gösteriyor. 260 bin çocuğumuz ise ev içinde, karşılığı olmadan, emeği görülmeden ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor" sözleriyle istihdamdaki çocukların yarısından çoğunun ekonomik nedenlerle çalıştığının altını çizdi.
5-17 yaş grubundaki çalışan çocukların yüzde 34.3'ünün eğitime devam etmediğine dikkat çeken Lale Karabıyık, "Bugün Türkiye’de 247 bin çocuk, istihdamda olduğu için eğitimine devam etmiyor. Tüm bu rakamlara bakıldığında, 12 yıllık zorunlu eğitime rağmen çocukların eğitimde olmadığı bir tablo ortaya çıkıyor" sözleriyle açıklamasını bitirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar