Çavuşoğlu: Kanal İstanbul Montrö Anlaşması'nı değiştirmeyecek

Çavuşoğlu: Kanal İstanbul Montrö Anlaşması'nı değiştirmeyecek
Bakanlar Türkiye tarafının teklifi sebebiyle kravat takmadı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasında bugün Antalya’da gerçekleştirilen ikili görüşme sona erdi ve heyetler arası görüşmelere geçildi. Heyetler arası görüşmelerin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Mevlüt Çavuşoğlu "Kanal İstanbul'la Montrö Anlaşması'nda değişiklik olmayacak" dedi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

- İkili ilişkilerin yanında Rusya’yla çalıştığımız bölgesel konular var. Suriye, libya, Afganistan ve Karabağ konularını ele aldık. Amacımız bu bölgelerde istikrarın ve barışın kalıcı olması. Suriye’de sükunetin sürmesi için çalışmaya devam edeceğiz.

- Dostum Sergey’le ikili çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

- Tesislerimiz salgına karşı hazır, Lavrov da gördü. Küçük sorunlarımızı birlikte çözme arzumuz var.
Kanal İstanbul’un ilk köprü temelini attık. O törenle kanal İstanbul’la ilgili görüşlerini sayın Cumhurbaşkanımız tüm dünyayla paylaştı. Boğaz’dan geçen trafik şu an ciddi risk oluşturuyor. 25 bin maksimum güvenli geçiş kapasitesi varken şu an bu rakam 45 bini geçti ve 78 bini aşacak. Bu projeyi hayata geçirmek için diğer aşamaları üzerinde ilgili birimlerimiz çalışıyor.

- Uluslararası şirketlerden de çok ciddi ilgi var. Sizin de sorduğunuz gibi dışarıda da Türkiye’de de tartışmalar oluyor. Bu kanalın Montrö’ye etkisi var mı? Ne kanal İstanbul’un Montrö’ye ne Montrö’nün kanal İstanbul’a bir etkisi var. Ayrıca Montrö Anlaşması'nın nasıl revize edileceği ve sonlandırılacağı da yine Montrö  anlaşmasının içerisinde var. Kanal İstanbul’la birlikte Montrö’de bir değişiklik olmayacak. Türkiye Montrö’ye bugüne kadar hep bağlı kalmış bir ülkedir. Projenin, Montrö Anlaşması ile herhangi bir ilgisi yoktur. Zaten Kanal İstanbul bizim iç hukukumuza tabi olacak

- Kanal İstanbul'u inşa ederek, Boğaz'daki trafiği hafifleteceğiz.

Lavrov'un açıklamaları ise şu şekilde:

- Liderlerimiz arasındaki mutabakatları hayata geçirmek için çaba harcıyoruz.

- Sputnik V aşısının Türkiye'ye tedariki ve bu ülkedeki üretiminin başlatılmasına büyük önem veriyoruz.
Turizmde her önlemin alınacağı yönünde güvence verildi. Turizmin devamı ve gelişimi için birlikte çalışacağız.

- Turizmde her önlemin alınacağı yönünde güvence verildi. Turizmin devamı ve gelişimi için birlikte çalışacağız.

- Ticari ve ekonomik işbirliği ile ilgili Rus-Türk Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu'nun bir sonraki 17. toplantısının hazırlıklarını değerlendirdik. Toplantının en yakın zamanda Moskova'da yapılması planlanıyor.

- Türk dostlarımızın kendi savunmalarını sağlamak amacıyla S-400 Triumf füze savunma sisteminin ilk alayını kullanma niyeti dahil olmak üzere, Türkiye'nin askeri-teknik işbirliğinin geliştirilmesi konusundaki ilkeli tutumunu büyük memnuniyetle karşıladık.

- Moskova, Rus turistlerin sağlıklarının korunması için tüm önlemleri almaya hazır olduğu için Türkiye’ye minnettar. 

- İstanbul Kanalı’nın yapılması, yabancı ülkelerin askerlerinin orada konuşlanmasına sebep olmayacaktır.

- Rusya ve Türkiye, Suriye'de terörün kökünün kazınması ve Suriyelilere insani yardım sağlanmasından yana olduklarını ifade etti.

- Rusya ve Türkiye, Bakü ve Erivan arasındaki diyaloğu normalleştirme çabalarını koordine edecek.

GAZETECİYLE ŞAKALAŞTI

Antalya’da bir araya gelen Lavrov ve Çavuşoğlu, görüşmeye başlamadan evvel iki ülkenin bayrakları önünde fotoğraf çektirdi. Fotoğraf çekimi sırasında bakanlar kravatsızdı. Çekim sonrasında görüşme basına kapalı olarak devam etti.

​Bu arada fotoğraf çekimi sırasında Rusya bayrağının görünmesini engellememesi için başka bir yerde durmasını rica eden Türkiyeli     bir gazeteciyle Lavrov arasında kısa bir diyalog geçti. Lavrov gazeteciye esprili bir dille, "Ne görüyorsanız o. Bize ne yapacağımızı söylemeyin" yanıtını verdi. Daha sonra heyet üyeleri ve gazetecilerin güldüğü duyuldu. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter’daki açıklamasına göre, bakanlar Türkiye tarafının teklifi sebebiyle kravat takmadı. (HABER MERKEZİ)
 

Öne Çıkanlar