Levent Üzümcü: Biz bu ülkeyi ele geçirdik, önümüzdeki seçimler bizim, kabul etmeyeni döveriz diyorlar

Levent Üzümcü: Biz bu ülkeyi ele geçirdik, önümüzdeki seçimler bizim, kabul etmeyeni döveriz diyorlar
Bilgehan Uçak’ın hazırladığı Gündemin Gerçekleri’ programının bu haftaki ilk konuğu tiyatrocu Levent Üzümcü’ydü. Üzümcü siyaset ve sanat dünyasındaki gelişmelere dair düşüncelerini açıkladı.

Sosyal medyada başlayan ve "bir grubun" evinin önüne gidip eylem yapması ile devam eden "Sezen Aksu linci" sürecini değerlendiren Levent Üzümcü, bu tip işlere girişenlerin tek isteğinin "hepimizin korkması" olduğunu söyledi. Sabahattin Ali’den Abdi İpekçi’ye Türkiye’de konuşan herkesin başına "işler" geldiğini ifade eden Üzümcü, açıklama yapan grubun, Sezen Aksu’nun evinin önüne kadar nasıl hiçbir polisle karşılaşmadan gidebildiklerini anlayamadığını da belirtti.

"Kim bilebilir Sezen Aksu’nun evinin adresini?" diyen Üzemcü, aslında sanatçılar özelinden konuşan herkese bir mesaj verildiğini söyledi. Üzümcü, ülkede açlık, baskı gibi temel sorunlar varken insanları bu konuları konuşmaktan uzaklaştırmak için Sezen Aksu gibi büyük isimler üstünden böyle bir tutum geliştirdiklerini aktardı.

Son dönemde yayınlanan dizilerin dünya çapında izlenmesinin önemli bir başarı olduğunun altını çizen Levent Üzümcü, TRT’nin tarih dizilerine de değindi. Oyunculuk, çekim ve kıyafet açısından hiç fena bulmadığını söylerken tarihi bu diziler üstünden öğrenmenin ne kadar yüzeysel ve olumsuz sonuçlara yol açtığının da altını çizdi.

"Bir Başkadır gibi bazı diziler herkese dokunduğu için öne çıktı," derken, televizyon dizilerinin genel olarak gündemdeki sorunları ele alamadıklarını ancak, 50-60 yıl önceki sorunlara dokunabildiklerini belirtti. Artık televizyondan bir şey beklemenin hiçbir şey ifade etmediğini de sözlerine ekleyen Üzümcü, baskı ve sansür ortamında sanat yapmanın zorluğuna da değindi.

'TİYATRO HİÇBİR ZAMAN BİTMEYECEK'

Sinemaya, Netflix gibi platformların popülerliğine rağmen, bazı insanların iddialarının aksine tiyatronun hiçbir zaman bitmeyeceğini de vurgulayan Üzümcü "Dünyadaki son insan kalana kadar tiyatro devam edecek." dedi.

Levent Üzümcü, Gezi günlerinin en önde gelen simalarından biriydi. Gezi Davası'na dair de konuşan Üzümcü, "Oraya herkes kendi hislerine uyarak gitti, ne Otpor’u ne Soros’u!" derken bu davanın anlamsızlığına ve içinin boşluğuna da dikkat çekti. Gezi’de öldürülen, sakat kalan insanları hatırlatırken "Böyle bir ortama kim emirle gider, oraya giden herkes gönüllüydü" diyerek isyanını dillendirdi.

Levent Üzümcü, HDP binasında öldürülen Deniz Poyraz’ın davasına dair çağrısıyla da gündeme gelmişti. Bu konuya dair de açıklamalar yapan Üzümcü, yaşanan vahşeti yüreğinde hissettiğini, oraya katliam yapmaya giden "manyağa" ve o faşist zihniyete karşı herkesin bir araya gelmesinin önemini vurguladı.

"Düz ovada siyaset" söyleminin önemine de değinirken HDP’nin bütün siyasetçilerinin tutuklanmasına, görevden alınmasına karşı çıktığını da söyledi.

DEVA’da siyaset yapan Sadullah Ergin'i de eleştiren Üzümcü, tepkisini şöyle dile getirdi: "Ergenekon davasının Adalet Bakanı Sadullah Ergin, nasıl oluyor da bugün hâlâ siyaset yapabiliyor?!"

Daha fazlası ve detaylar için Levent Üzümcü ile sohbetimize buyrun:

Öne Çıkanlar