Anayasa'yı hatırlatan Levent Üzümcü'ye 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' soruşturması

Anayasa'yı hatırlatan Levent Üzümcü'ye 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' soruşturması
Sokak performansında Anayasa'nın 64. maddesine dikkat çekerek devletin, sanat faaliyetleri ve sanatçıya karşı olan yükümlülüklerini hatırlatan Levent Üzümcü ifadeye çağrıldı.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nin (NHKM) sanat alanının iktidar tarafından yok sayılmasına, görmezden gelinmesine ve bu alandaki sorunlara çözüm üretilmemesine karşı yaptığı "sokakları sahneye dönüştürme" çağrısına tiyatro sanatçısı Levent Üzümcü'den destek gelmişti. Üzümcü, Kadıköy'deki Kilise Meydanı'nda gerçekleştirdiği performansında Anayasa'nın 64. maddesine dikkat çekerek devletin, sanat faaliyetleri ve sanatçıya karşı olan yükümlülüklerinin altını çizmişti. 

Sosyal medya hesabından "Sahne sanatları yoğun bakımda. akmehepe -haliyle- anayasanın 64. maddesini uygulamıyor. Türkiye’nin yüzde 60’ını yönetmekle övünenlere çağrımızdır" diyerek performansını paylaşan Üzümcü, söz konusu videoda "Anayasa'nın 64. maddesini açın okuyun, bizim anayasamız" diyor ve Nâzım Hikmet'in şiirini okuyor.

 

İFADEYE ÇAĞIRILDI

SolHaber'in haberine göre Üzümcü, söz konusu paylaşımı ve konuşması nedeniyle geçtiğimiz günlerde "halkı kin ve nefrete sevk etmek" suçlamasıyla hakkında açılan soruşturma için ifade vermeye gittiğini duyurdu.

"Bu ifadeyi vermeyi hak eden o kadar çok şahıs olmasına rağmen; 'adalet' o şahısların kölesi olduğu için ben ifade verdim. Bir gün gerçek suçluların ifade verdiğini de göreceğiz" diyen Üzümcü, şöyle devam etti: "Videoda sadece Nâzım'ın 'Memleketimden İnsan Manzaraları' şiirinin giriş bölümünden Galip Usta'yı okuyorum ve insanların Anayasa'nın 64. maddesini açıp okumalarını istiyorum. Paylaşımımda da ülkeyi şu anda yöneten Cumhur İttifakı'nın Anayasa'nın bu maddesini uygulamadığını söylüyorum. Anayasamızın bir maddesine atıfta bulunmak 'halkı kin ve nefrete götürecek' bir şey değildir. Sonuçta bu ülke birileri tarafından yönetiliyor ve yöneten insanların da Anayasa'nın maddelerini uygulamaları gerekiyor. Türkiye'de, halkı her türlü ayrımcılığa tabi tutan, kutuplaştıran insanlar ve üstelik bunu organize bir şekilde yapanlar, hiçbir şekilde adalet tarafından sorgulanmıyor."

Öne Çıkanlar