Leyla Aydemir davasında sanıkların beraat kararı onandı

Leyla Aydemir davasında sanıkların beraat kararı onandı
Ağrı'da 4 yaşındaki Leyla Aydemir cinayeti ile ilgili yerel mahkemenin yedi sanık hakkında verdiği beraat kararı, İstinaf Mahkemesi tarafından onandı.

Ailesiyle birlikte akraba ziyaretine gittiği Ağrı'nın Bezirhane (Bezirgane) köyünde kaybolduktan 18 gün sonra cenazesi bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir'in ölümüne ilişkin yeniden yargılanan yedi sanığın tamamı hakkında verilen beraat kararı, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onandı.

Dosyayı inceleyen Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi kararında, "Tüm dosya kapsamına göre, sanıkların dava konusu suçları işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli, her türlü şüpheden uzak, kesin delil elde edilemediğinden, sanıklar hakkında verilen beraat hükümlerinde ve karar kesinleştiğinde maktul Leyla Aydemir'e yönelik eylemlerin gerçek fail veya faillerinin tespiti hususunda Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunulmasına dair kararda bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmakla, istinaf başvurularında ileri sürülen nedenler yerinde görülmediğinden itirazın esastan reddine oy birliğiyle karar verilmiştir" ifadelerine yer verdi. 

NE OLMUŞTU?

Ağrı'da 15 Haziran 2018 tarihinde Ramazan Bayramı dolayısıyla ailesiyle dedesini ziyarete gittiği Bezirhane köyünde kaybolan 4 yaşındaki Leyla Aydemir'in bulunması için çalışma başlatılmış ve cenazesi kaybolduktan 18 gün sonra köye 2 kilometre mesafede kent merkezine giden yolun yakınında akarsu kenarındaki ağaçların arasında bulunmuştu.

Olayın ardından Aydemir’in ölümüne ilişkin 7 sanık hakkında Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Davanın 13 Ekim 2020'de görülen karar duruşmasında, tutuklu sanık amca Yusuf Aydemir "kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "cebir ve hile ile kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırılmış, diğer sanıklar Mehmet Ali Aydemir, Musa Aydemir, Besim Dursun, Hatun Dursun, Ayşe Artam ve Yıldırım Artam ise delil yetersizliğinden beraat etmişti.

Yusuf Aydemir’in avukatı aracılığıyla itiraz ettiği Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi, 21 Aralık'ta yerel mahkemenin verdiği kararı bozarak, "kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen sanık Aydemir'in tahliyesine karar vermişti. Karar üzerine dosyanın yeniden görüldüğü Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesi,  bu kez sanıkların tamamı hakkında beraat kararı vermişti. Bunun üzerine Aydemir ailesinin avukatları karara itiraz etmişti. 

ATK RAPORUNDA TECAVÜZ BULGULARI 

Hazırlanan bilirkişi raporunda ise, otopside cilt bütünlüğünün korunduğu, kafa, göğüs ve batın boşluğunda kanama, iç organ ve büyük damar yaralanmasının tanımlanmadığı ifade edilmiş, cenazenin iskelet sisteminin sağlam bulunduğu ancak çürüme nedeniyle yumuşak dokularda ayrıntılı travmatik değişim analizi yapılmadığı, istismara ve farklı bir DNA'ya yönelik herhangi bir bulguya rastlanmadığı belirtilmişti.

Ancak daha sonra ortaya çıkan Adli Tıp Raporu’nda, "Anal ve genital bölge muayenesinde hymen açıklığının bir cm olduğu, duhule müsait olmadığı, hymen üzerinde belirgin yırtık ya da çentik gözlenmedi, posterior forşette (genital bölgede) zorlama izi olabilecek kırmızı renkli lezyonlar olduğu görüldü" tespitleri yer almıştı. 

 

Öne Çıkanlar