Leyla Güven'den ilk açıklama: TC devleti Kürtlere karşı sürekli bir darbe halinde

Leyla Güven'den ilk açıklama: TC devleti Kürtlere karşı sürekli bir darbe halinde
'AKP ile başlamadı kuşkusuz Kürt sorunu ama AKP döneminde, 18 yıl boyunca, her gün Kürt halkının iradesine karşı darbeler gerçekleştirildi.'

Milletvekilliği düşürülen DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari milletvekili Leyla Güven, kararın ardından ilk kez konuştu. 

AKP'nin iktidarda bulunduğu yıllar boyunca Kürt siyasetine hergün darbe yaptığını söyleyen Güven, siyasi mücadelenin sadece Meclis'le sınırlı olmadığını kaydetti. Güven, CHP'nin de milletvekilliğinin düşürülmesi konusunda sorumlu olduğunu hatırlattı. 

Güven'in konuşmasının tam metni:

Doğrusu, Kürt sorunu demokratik çözüme kavuşmadığı müddetçe bu tür uygulamalarla; Kürt halkının seçilmişlerin iradesine her gün yeni darbeler yaparak, kendilerini ayakta tutmaya çalışan bir iktidarla karşı karşıyayız.

AKP ile başlamadı kuşkusuz Kürt sorunu ama AKP döneminde, 18 yıl boyunca, her gün Kürt halkının iradesine karşı darbeler gerçekleştirildi. Tarihe baktığımızda 1994'te parlamentoya giren Kürt milletvekillerine karşı geliştirilen darbe, tam da bugün, yeniden 2020 tarihinde Kürt iradesine karşı geliştirilen darbe hiç birbirinden farklı değil.

Yine 4 Kasım'da 2016'da Kürt halkının seçilmişlerine karşı darbeleri gerçekleştirildi. Bu parlemento düzeyinde de aynı kayyumlar aracılığıyla da aynı. bir bütünen aslında bir inkar ve imha konseptiyle karşı karşıyayız. Yani Kürtlere, koordinat düşmeye çalışanlar; Kürtlere 'şöyle yapın böyle yapın' diyenler. Bu mevcut haliyle, Kürtlerin demokratik siyasetteki ısrarını görmemeleri anlaşılır gibi değil. Neden siz bunları görmüyorsunuz?

CHP'NİN BUNDA SORUMLULUĞU VAR

Türkiye Cumhuriyeti Devleti demokratik siyaset yürüten Kürtlere karşı sürekli bir darbe halinde, yani darbenin silahlı olması gerekmiyor. Siyasi darbeler en çok da Kürtlere karşı uygulanıyor. Evet muhalif olana da var. CHP'nin de bir milletvekili var. Ama CHP'nin bunda sorumluluğu da var. Yani 2016'da dokunulmazlıklar kaldırıldığında güçlü bir sesle HDP ile birlikte hareket etmiş olsalardı, belki de bunları yaşamayacaktık. Biz kuşkusuz sadece siyaset zemini olarak sadece parlamentoyu görmüyoruz. Siyaset yaşamın her alanında var yaşamın her noktasına siyaset yapmaya devam edeceğiz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar