Lohusa kadını 2 çocuğu ile birlikte cezaevine gönderen savcı ve hakim HSK'ye şikayet edildi

Lohusa kadını 2 çocuğu ile birlikte cezaevine gönderen savcı ve hakim HSK'ye şikayet edildi
10 günlük bebeği ve 2 yaşındaki kızıyla birlikte tutuklanan Eylem Oyunlu'nun eşi İsmail Özden, tutuklama kararı veren Sulh Ceza Hakimi ve savcıyı HSK'ye şikayet etti.

Diyarbakır’da Lice Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 17 Haziran günü ifade çağrılan Eylem Oyunlu (27) "Örgüte yardım etmek" iddiasıyla sevk edildiği Lice Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı. Aynı gün Oyunlu henüz kimlikleri bile olmayan 10 günlük bebeği ve 2 yaşındaki çocuğu ile Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Eşinin tutuklanarak iki çocuğuyla cezaevine gönderilme kararının hukuksuz olduğuna dikkat çeken İsmail Özden, Lice Cumhuriyet Savcısı ve Lice Sulh Ceza Hakimi’ni, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayet etti.

‘HAKİM SAVCI İLE NEDEN GÖRÜŞÜR?’

Özden şikayet dilekçesinde, eşinin ifade vermek için gittiği savcılıkça tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildiğini hatırlatarak, "Eşinin tutuklama kararından önce hakimin, savcının ve askerlerin toplandığı savcılık odasında bir araya geldiğini ve daha sonra tutuklama kararı verildiğini belirtti. Dilekçesinde yeni İnfaz Yasasına eklenen maddeyle yeni doğum yapan bir kadının tutuklanamayacağının kaydedildiğinin altını çizen Özden, yasanın hiçe sayıldığını ifade etti. Özen şikayetinde şu ifadelere yer verdi: "Tutuklanmayı veren hakim tarafsız, bağımsız ve özgür olmalıdır. Öncelikle savcılık tutuklamaya sevk etmeden neden Sulh Ceza Hakimi ile görüşür. Bu konuda sayın kurulun tarafsızlık ve bağımsızlık açısından bir açıklaması elbette olacaktır. Yine madem kararı Sulh Ceza Hakimi veriyor; neden hakim karar için ara verdiğinde tekrar savcının odasına gidiyor? Bu söylediklerimin tamamı Lice Adliyesi’nin kameraları incelenirse görülecektir. Bir tek yanlış bilgilendirme yapmıyorum. Zaten yıllardır Lice ilçesinde sürekli bu tarz sorunlar vardır. Lohusa eşimin tutuklanması hukuka aykırıdır. Yine tutuklama şekli yasalara ve anayasaya aykırıdır. Hakimin tarafsızlığı, bağımsızlığı, özgürlüğü gölgelenmiştir. Bir hakim karar için savcının odasına gidecekse neden hakimlik vardır?"

    

‘UMARIM KAMERALAR ÇALIŞIYORDUR’

Özden ayrıca, eşi ve çocuklarının tutuklanmasıyla büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getirerek HSK'nin şu sorularına cevap vermesini istedi: "Hakim neden savcının odasına gider? Savcı tutuklamaya sevk etmeden önce neden hakimle odasında görüşür? Bu soruların cevabını vermenizi talep ediyorum. Diliyorum ki söz konusu günde adliye kameraları çalışıyordur."

Lice Cumhuriyet Savcısı ve Sulh Ceza Hakimi’ni HSK'ye şikayet eden Özden, savcı ve hakim hakkında yasal işlem başlatılarak, adaletin sağlanması talebinde bulundu.  (MEZOPOTAMYA AJANSI)

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar