Londra piyasasında gecelik TL swap faizi yüzde 1050'ye yükseldi

Londra piyasasında gecelik TL swap faizi yüzde 1050'ye yükseldi
Londra swap piyasalarında gecelik vadede TL faizi en son tam gün işlem olan 29 Temmuz tarihindeki yüzde 6,8 olan seviyeden yüzde 1050 seviyesine yükseldi.

Londra swap piyasalarında gecelik vadede TL faizi  en son tam gün işlem olan 29 Temmuz'daki yüzde 6,8 olan seviyeden yüzde 1050'ye kadar yükseldi.

Londra swap piyasalarında gecelik vadede lira faizleri Türkiye bankalarının Londra piyasalarına lira akışını durdurmalarıyla Nisan 2019'da yüzde 1200'e sert yükseldikten sonra odak noktası haline gelmişti.

Londra swap piyasasında TL likidite elde eden yabancı bankalar bu likiditeyi zaman zaman spot piyasada TL'nin değer kaybedeceğine yönelik yeni pozisyon almak için kullanıyordu.

Geçen yıl bunu engellemek adına önce Türk bankaları ilgili piyasaya fon sağlama eğilimini kesmiş ardından da BDDK bankaların ilgili işlemlerini özkaynakları ile orantılı olarak oldukça sınırlamıştı.

Rabobank'ta gelişmekte olan piyasalar döviz stratejisti Piotr Matys, "Görünüşe göre aynı aracı daha önce kullandıkları ve TL'yi mümkün olduğunca pahalı hale getirmeye çalışarak piyasayı TL'ye karşı bahse girmekten vazgeçmeye çalıştıkları anlaşılıyor. Bunun dolar/TL'nin 7 psikolojik seviyesini savunma stratejisinin bir parçası olduğunu ve TL'deki son dönemdeki satış baskısı ve düşen döviz rezervleri ile ilgili artan endişeleri yansıttığını düşünüyorum" dedi.

BDDK'nın geçen yıl para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının bankaların yasal özkaynakları ile sınırlaması sonrası ise bu piyasalarda işlem hacimleri yok denecek kadar azaldı. BDDK, TL'nin 2018'de tarihi zirveyi test etmesinin ardından, Ağustos 2018'de swap işlemlerinin özkaynak toplamına oranını önce yüzde50'ye ardından kademeli olarak bazı işlemlerde yüzde 1'e kadar indirdi.

Swap sınırlamasını piyasada etkili olan bir araç olarak tanımlayan Matys, "Asıl mesele istikrarsız ve kırılgan para birimi. Bu (swap adımı), TL'nin dolar karşısında istikrar kazanmasına imkan tanıyabilir, ancak yapısal sorunların devam ettiği ve düzgün bir şekilde ele alınmadığı bir zamanda sadece kısa vadeli olur... Bu tür sert araçları yeniden kullanmak zorunda kalınması TL'nin ne kadar kırılgan olduğunun bir teyidi" dedi.

Gecelik TL swap faizi Nisan 2019'da yüzde 1,200'e yükseldikten sonra zaman zaman yaşanan sıçrama hariç tutulduğunda genel olarak yatay bir seyir izliyordu. Swap getirileri zaman zaman dalgalansa da 2019 Nisan'dan beri 1,000 puanı hiç aşmamıştı.

Bir başka bankacı da süreci 1,5 yıldır atılan adımların bir sonucu olarak nitelendirirken, "Her ne zaman londra swap piyasasında TL'ye yönelik bir talep olsa faizlerin akıl almaz rakamlara fırladığını görüyoruz. Aslında likiditenin olmadığı piyasada yaşananlar tam olarak bir gösterge kabul edilemez. Ancak böyle bir sürecin yaşanması bile TL açısından endişe verici" dedi.

Piyasalarda geçen hafta belirginleşen endişeler kamunun 2019'dan beri 110 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen döviz satışlarının yeni kaynak olmaksızın sürdürülebilirliğine dair soru işaretlerine dayanıyor. Dolar/TL bu endişelerle 7 civarında baskı altında kalmayı sürdürüyor.

Baskı kamunun döviz arzı ile dengelenen dolar/TL'den CDS gibi diğer piyasalarda daha belirgin hisediliyor. 

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise Coronavirus salgınıyla birlikte önce 650 baz puanı görüp ardından 430 puana kadar geriledikten sonra geçen haftadan beri 500 puanın üzerinde. Beş yıllık CDS bugün saat 1602 itibarıyla 576/591 seviyesinde. (REUTERS)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar