Bakan Elvan: Ekonominin gerçekleriyle uyumsuz başka patikalara yönelmemiz asla mümkün değil

Bakan Elvan: Ekonominin gerçekleriyle uyumsuz başka patikalara yönelmemiz asla mümkün değil
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Fiyat İstikrarı Komitesi ile ilgili sorulara dair konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Fiyat İstikrarı Komitesi’ne ilişkin sorulara cevap verdi. Amaçlarının piyasayı kontrol etmek olmadığını belirten Elvan, "Ekonominin gerçekleriyle uyumsuz başka patikalara yönelmemiz asla mümkün değil. Biz piyasa ekonomisinden asla sapmayız. Rekabetin dışında davranmayız, davranmayız" dedi.

‘HEDEFİMİZ ANİ GELİŞMELERE KARŞI HIZLI VE ETKİN BİR KOORDİNASYONU SAĞLAMAK’

Komitenin koordinasyon işlevine sahip olduğunu kaydeden Elvan, "Fiyat İstikrarı Komitesi konusunda doğru bilgilendirme çok önemli. Fiyat İstikrar Komitesi, kesinlikle fiyat kontrolü ile ilgili bir komite değildir. Burada amacımız, bulmakta sıkıntı yaşanabilecek ürünlerde; mesela camda, mesela MDF’de karşılaştığımız problemleri çözmek. Pandemiyle birlikte, hızla değişen bir dönemden geçiyoruz, ani çıkan arz sıkıntılarına zamanlı bir şekilde müdahale etmek zorundayız. Farklı kurumlarımızın da farklı görevleri söz konusu. Örneğin; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın ayrı, Ticaret Bakanlığımızın ayrı konuları var, sorumlulukları var. Bizim buradaki hedefimiz karşılaşabileceğimiz ani gelişmelere karşı hızlı ve etkin bir koordinasyonu sağlamak" ifadelerini kullandı.

‘MERKEZ BANKASI’NIN ARZ ŞOKLARINA KARŞI ELİ KOLU BAĞLI’

Dünya gazetesinden Hakan Güldağ’a konuşan Elvan, "Merkez Bankası’nın arz şoklarına karşı eli kolu bağlı. Neticede hükümet olarak, bakanlar olarak bizim yapısal problemlerin çözümünde bir tavır almamız gerekiyor. Ancak tek bir kurumun aldığı karar kimi zaman eksik ve yetersiz kalabiliyor. Mesela yakın zamanda gündemimize gelen bir konudan bahsedeyim. Süt fiyatlarının belirlenmesinde bir parite var, ancak burada asıl konu yem fiyatlarında ortaya çıkıyor. Biz diyoruz ki, yurt içi üretimin gereksiz kaldığı durumda buğday ve mısır ithal edelim, uygun fiyatla yem sektörünü destekleyerek yem fiyatlarını aşağı çekelim. İşte Fiyat İstikrarı Komitesi, tıpkı bu şekilde hareket edecek, ani durumlarda bir araya gelip hızlı bir şekilde aksiyon alacak. Bizim bunun dışında bir niyetimiz yok. Biz kesinlikle rekabetten, liberal ekonomiden yanayız. Fiyatlar, arz ve talebe göre piyasada belirlenir. Eğer bir firma, hakim durumunu kötüye kullanırsa da burada gereğini yapacak kurum bellidir. O da Rekabet Kurumu’dur. Biz piyasaya müdahale ile daha kötü bozulmalar olacağını biliyoruz. Bunu hiçbir zaman istemeyiz. Fiyat İstikrar Komitesi 5 ay önce konuştuğumuz bir konu. Gıda dışı alanlardaki yapısal problemlerde ani karar alabilen başka bir merci yok. Bizim burada fiyat kontrolü gibi bir amacımız kesinlikle yok. Ortodoks politikalardan vazgeçmemiz, ekonominin gerçekleriyle uyumsuz başka patikalara yönelmemiz asla mümkün değil. Biz piyasa ekonomisinden asla sapmayız. Rekabetin dışında davranamayız, davranmayız" şeklinde konuştu.

‘BAKANLIKLARIMIZIN ORTAK KARAR ALMA MEKANİZMALARINI GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ’

Amaçlarının bakanlıklar arasında ortak karar alma sürecini uyumlu hale getirmek olduğunu vurgulayan Elvan, "Temel husus şu: Hızlı bir şekilde bakanlıklarımızın ortak karar alma mekanizmalarını güçlendirmek istiyoruz. Bir Bakanlığın aldığı karar ya da tedbir, bazen kendi alanı için olumlu ancak bir başka alan için olumsuz etkide bulunabiliyor. İşin içinde istişare olduğu zaman, alınacak kararların etkinliği ve verimliliği artıyor. Şimdi ilgili bakanlıklarımız üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın koordinasyonunda bu konuları ele alıp, bütün paydaşların yararına olabilecek ortak kararlar almak istiyoruz. Komiteye verilen isim konusunda eleştirilebiliriz, bunu da anlayışla karşılıyorum. Ama inanın uygulamaya girip gördükçe, bu Komite’nin değeri daha iyi anlaşılacak. Bizim başka bir niyetimizin olmadığı ortaya çıkacak.

Fiyat İstikrarı Komitesi esnek bir toplantı takvimine sahip olacak. Ani gelişmelere karşı, hızlıca toplanacak ve sonuç-odaklı kararların hayata geçmesini mümkün kılacak" dedi.

Öne Çıkanlar