Macron: Êzidîler Türk devletinin saldırıları nedeniyle Şengal’e dönemiyor

Macron: Êzidîler Türk devletinin saldırıları nedeniyle Şengal’e dönemiyor
Musul’da El-Sae kilisesinde bir grup Hristiyan din adamıyla görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 'Êzîdî göçmenler Türk devletinin saldırılarından dolayı Şengal'e dönemiyor' dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Bağdat ziyareti sonrası dün Hewlêr’e (Erbil) gitti. Emmanuel Macron’u Federe Kürdistan Başkanı Nêçîrvan Barzanî, Başbakan yardımcısı Qubad Talebanî ve bazı bakanlar karşıladı.

Saat 11:00’de Hewlêr’den Musul’a geçen Emmanuel Macron, El-Sae Kilisesi’ni, bazı tarihi ve dini yerleri ziyaret etti, daha sonra siyasi ve din temsilcileriyle  görüştü.

Emmanuel Macron, önce Iraklıların topraklarını savunduklarını daha sonra uluslararası kamuoyunun görevini üstlendiğini belirtti.

ANHA'da yer alan habere göre, Emmanuel Macron Şengal’de yaşanan duruma dikkat çekerek, "Binlerce Êzîdî DAİŞ saldırılarından dolayı göç etti. Şu an Şengal’e dönemiyorlar. Türkiye’nin bu bölgelere saldırması nedeniyle engeller var" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Musul’un yapılanması hakkında, "Musul’un kısa sürede yapılanması için birçok projemiz var. Projenin içinde Fransa konsolosluğu açmak, göçmenlerin dönüşü ve Irak hükümetiyle çalışmak vardır. Fransa eğitim ve konsolosluk açmak açısından önemli bir rol oynamaktadır. Geçen yıl bu proje  için 20 milyon dolar harcandı" dedi.

Gazeteci Aslı Aydıntaşbaş ise bu ziyaret için "Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Erbil’de Mesut Barzani’yi ziyaret etti. Muhtemelen bu kıdemli bir AB ülkesi liderinin Irak Kürdistan yönetimine ilk resmi ziyareti. (Barzani ve Talabani geçmişte çok kez Batılı liderlerle görüştü ama hep Batı’da)" yorumunu yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar