Madende koşullar ağırlaştı, hastalıklar arttı

Madende koşullar ağırlaştı, hastalıklar arttı
Bağımsız Maden İş Örgütlenme Sekreteri Kamil Kartal, Soma Katliamı’nın ardından üretimde mekanizasyona geçilen havzadaki ocaklarda, solunum hastalıklarının arttığı bilgisini verdi.

Soma Kömür İşletmeleri şirketine ait ocakta 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve resmi rakamlara göre 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği katliamın üstünden 6 yıl geçti. Bağımsız Maden İş Sendikası, katliamda yaşamını yitiren madenciler için Soma’daki madenci anıtının önünde bugün açıklama yapacak. Açıklamaya kentteki demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler de katılacak.  

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Örgütlenme Sekreteri Kamil Kartal, 6 yılda havzadaki madenlerde neler yaşandığını Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi.  

‘BİR KANUN ÇIKARILDI AMA UYGULANMIYOR’

Katliamdan sonra alınan önlemler kapsamında iş sağlığı ve iş güvenliği hakkında bir kanun çıkarıldığını belirten Kartal, ancak uygulamaya geçilmediğini aktardı. Katliamdan sonra atılan adımlardan tek olumlu gelişmenin ücretlerdeki artış olduğunu vurgulayan Kartal, "Yer altı kömür madenlerinde çalışan arkadaşlarımızın ücretlerinin iki asgari ücret altında olamayacağına yönelik bir düzenlemeye gidildi. Ayrıca katledilen madencilerin ailelerinden birinin kamuda görev yapma hakkı doğdu" dedi.

‘TAZMİNAT SÖZLERİ TUTULMADI’

Soma Kömür İşletmelerine ait çeşitli ocaklardan atılan veya emekli olan işçilerin 5 yıl boyunca tazminat haklarını almak için mücadele ettiklerini hatırlatan Kartal, "Tazminat davaları vardı. Davalar sonuçlandı ve pek çok işçiye Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından ödemeler yapıldı. Eynez Maden Ocağı’ndan atılan işçilerin tazminatları ödendi. Fakat Soma Kömür İşletmeleri şirketine ait ama rödovanslı ocaklarda çalışıp da atılan ya da emekli olan bin 500 işçinin tazminatları hala ödenmedi. Görüştüğümüz yetkililer, sorunu giderecek bir torba yasası çıkaracaklarına dair söz verdiler ama henüz böyle bir torba yasa çıkarılmadı" diye konuştu.

‘SOLUNUM HASTALIKLARI ARTIYOR’

Soma havzasında bulunan madenlerde üretimin de değiştiğini aktaran Kartal, klasik kömür çıkarma işlemlerinin yerine büyük madenlerde mekanizasyon sürecinin başladığını söyledi. "Bu nedenle de daha fazla üretim, daha fazla kar ve işçilerin çalışma koşullarının daha da ağırlaştığı bir üretim biçimi gerçekleşti" diyen Kartal, son 4 yılda maden işçilerinde akciğer ve solunum hastalıklarının artmaya başladığına dikkat çekti. Kartal, "Çünkü mekanizasyon daha fazla kaya ve kömür tozuna maruz kalmalarını sağlıyor" diye kaydetti.

200 İŞÇİNİN TESTİ POZİTİF

Salgın günlerinde madenlerde çalışmaya devam edildiğini söyleyen Kartal, madenlerde işçinin yaşamını koruyacak önlemlerin alınması için gerekli kurumlara uyarılarda bulunduklarını belirtti. Ciddi önlemlerin alınmadığını dile getiren Kartal yaşananları şöyle sıraladı; 

"Bu yüzden 200’den fazla maden işçisinin koronavirüs (Covid-19) testi pozitif çıktı. Soma’da salgının yaygınlaşması demek Bergama, Savaştepe, Kırkağaç ve Akhisar’a uzanan bir soruna dönüşecektir. Çünkü madenci ailelerinin çoğunda tarım işçisi olan da var ve madencilerin ailelerine bulaş taşıması söz konusu olduğunda tüm bölgeye yayılacaktır. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı’na ısrarla tüm madencilerin ve ailelerinin bir an önce test yapılması için çağrıda bulunuyoruz. Zorunlu olmayan alanlarda çalışan işçilerin ücretli izine gönderilmesini, çalışmak zorunda olan madenlerde de işçilerin sağlığı için gerekli tüm önlemlerin alınmasını ısrarla talep ediyoruz."

Öne Çıkanlar