Maduro'nun yakını iş insanı Alex Saab 'para aklama' suçlamasıyla ABD'ye iade edildi

Maduro'nun yakını iş insanı Alex Saab 'para aklama' suçlamasıyla ABD'ye iade edildi
Sedat Peker, Kolombiya ve Venezuela üzerinden Türkiye'ye tonlarca kokainin geldiğini iddia etmişti. Maduro'nun en yakın danışmanlarından Saab, 'para aklamakla' suçlandığı ABD'ye iade edildi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun en yakın danışmanlarından Alex Saab, geçen sene gözaltına alındığı Cabo Verde'den, Cumartesi günü 'para aklamakla' suçlandığı ABD'ye iade edildi.

Öte yandan hakkında organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla soruşturma başlatılan Sedat Peker, Kolombiya ve Venezuela üzerinden Türkiye'ye tonlarca kokainin geldiğini iddia etmişti.

BBC Türkçe'nin haberine göre, ABD Hazine Bakanlığı, Kolombiya doğumlu Venezuelalı iş insanı ve diplomat Alex Saab'ı, Maduro yönetimi adına Amerikan bankaları üzerinden 'para aklama ve yolsuzluk ağlarını idare etmekle' suçluyor.

ABD Adalet Bakanlığı, yazılı açıklamasında Saab'ın Pazartesi günü Florida'da hakim karşısına çıkarılacağını duyurdu.

Saab'ın yanı sıra ortağı Alvaro Pulido da ABD'de gıda yardımını sömüren yolsuzluk ağı kurmakla suçlanıyor.

Saab ve Pulido'nun, yaklaşık 350 milyon doları, ABD ve diğer ülkelerdeki banka hesapları üzerinden Venezuela'dan çıkardıkları iddia ediliyor. Saab ve Pulido, 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

Saab'ın ABD'ye iade edilmesinin ardından, Venezuela hükümeti, ABD destekli muhalefetle yürütülen görüşmeleri de askıya aldı. Meksika'da bu hafta sonu devam etmesi beklenen görüşmeler, ülkede şiddet olaylarını tetikleyen siyasi krizi ve ekonomik sorunları çözmeyi hedefliyordu.

Saab geçen sene Haziran'da, uçağı yakıt ikmalı için Cabo Verde'ye indiğinde gözaltına alınmıştı.

Saab, Covid-19 salgınıyla mücadele için tıbbi malzeme tedarik etme amaçlı seyehat ettiğini söylüyordu. Saab, yöneltilen bütün yolsuzluk ve para aklama suçlarını reddediyor ve suçlamaların siyasi olduğunu ifade ediyor.

Venezuela hükümeti de ABD'yi diplomatik personelini kaçırmakla suçladı. Saab, Maduro tarafından ülke adına Meksika'daki müzakereleri yürüten heyetin resmi üyesi olarak atanmıştı.

Öne Çıkanlar