Mahallelinin inadı AKP'li belediyeye inşaatı mühürletti

Mahallelinin inadı AKP'li belediyeye inşaatı mühürletti
Beyoğlu Cihangir’de mahallenin tepkisini çeken inşaata ait yapı ruhsatı iptal edildi, ihtarname yollanan AKP’li Beyoğlu Belediyesi inşaatı mühürleyerek durdurmak zorunda kaldı.

Rıfat DOĞAN 

ARTI GERÇEK- Beyoğlu’na bağlı Cihangir Mahallesi’nde Keten İnşaat’a ait inşaatla ilgili açılan davada ruhsat iptali geldi. 

İnşaatın bulunduğu alan 2009 onaylı Çevre Düzeni Planı’nda "kentsel ve bölgesel yeşil ve spor alanı" olarak planlanmıştı. Daha sonra Beyoğlu imar planlarının değiştirilmesiyle söz konusu alan imara açılarak "konut alanı"na alınmıştı. 

Koruma Kurulu Keten İnşaat firması tarafından hazırlanan projeye izin vermiş, Beyoğlu Belediyesi de inşaata yapı ruhsat vermişti. İnşaatın bulunduğu nokta sit alanıydı ve Mimar Sinan’a ait tarihi bir duvar bulunuyordu. 

MAHALLELİ İLE İNŞAAT FİRMASI KARŞI KARŞIYA

Mahallelinin yargıya taşıdığı inşaat çalışması defalarca durduruldu. Mahkeme kararlarının arkasından dolanan inşaat firmasıyla mahalleli çeşitli defalar karşı karşıya geldi. Mahalleli alınan mahkeme kararlarını dinlemeyen inşaat firmasına ait beton mikserlerini inşaat alanına sokmamak için zaman zaman nöbet tuttu.  

MAHKEME İNŞAAT RUHSATINI İPTAL ETTİ

Mahallelinin tepkisi sürerken inşaatla İlgili önemli bir gelişme yaşandı. Avukat Can Atalay’ın inşaatın ruhsatının iptal edilmesi talebiyle Beyoğlu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na açtığı davada İstanbul 7. İdare Mahkemesi iptal kararı verdi. 

Mahkeme kararında Koruma Kurulu’nun 1/5 bin Beyoğlu Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planlarının İstanbul 10. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğine dikkat çekerek şöyle dedi:

"Artık geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarının yürürlüğe girdiğinden bahsedilemeyeceğinden ve yine yukarıda anılan bilirkişi raporunda da belirtildiği üzere dayanıksız hale gelen dava konusu İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 12 Ekim 2016 tarihli kararı uyarınca da dava konusu taşınmaza ruhsat verilmesine yönelik tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır." 

MAHALLELİ DİRENDİ, AKP’Lİ BEYOĞLU BELEDİYESİ MÜHÜRLEMEK ZORUNDA KALDI

Bu karardan sonra mahalleli, inşaatın mühürlenmesi için Beyoğlu Belediyesi’ne ihtarname yolladı. Belediye yolladığı yazıda 7. İdare Mahkemesi’nin kararı uyarınca mühürlendiğini belirtti. 

Belediye’ye bağlı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü "Beyoğlu Pürtelaş Hasan Efendi Mahallesi, Er Sokak 135 pafta, 2269 ada 34 parsel 1 kapı sayılı yerde bulunan 22 Ekim 2016 sayılı Koruma Kurulu kararı ile uygun bulunan mimari projesine göre düzenlenen 1 Mart 2017 tarihli ruhsatlı inşaat İstanbul İdare Mahkemesi’nin 31 Ekim 2019 tarihli kararına göre mühürlenmek suretiyle durdurulmuştur."

Mahallelinin inşaatın tamamen yıkılması ve alanın sit alanı olarak korunması için açtığı bir başka dava devam ediyor.

Öne Çıkanlar