Mahkeme başkanından gazeteciye: Savunmanı sonlandırırım

Mahkeme başkanından gazeteciye: Savunmanı sonlandırırım
Suriye’de yaptığı haberler nedeniyle hakim karşısına çıkan gazeteci Hayri Demir’in savunması mahkeme başkanı, tarafından sonlandırıldı.

Suriye’de yaptığı haberlerden kaynaklı hakim karşısına çıkan gazeteci Hayri Demir’in sözünü kesen mahkeme başkanı, 'Burada siyasi savunma yapacaksan savunmanı sonlandırıp, susma hakkını kullanmış sayacağım' dedi.

Gazeteci Hayri Demir hakkında, Suriye’de yaptığı gazetecilik faaliyetleri nedeniyle 'örgüt üyeliği' ve 'örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla açılan davanın 3'üncü duruşması, Ankara 15'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, gazeteci Demir ve avukatı Nuray Özdoğan katıldı.

Mahkeme, daha önceki duruşmada Demir’in evinden hafıza kartı çalınmasına ilişkin istediği soruşturma dosyası yerine başka bir dosya gönderildiğini belirtti. 

Duruşmada söz alan gazeteci Demir, gelen belgeleri dün UYAP'ta görmediğini, yeni haberinin olduğunu belirterek, "Savcılık yanlış dosyayı göndermiş. Yeniden istenmesini talep ediyorum" dedi.

'BANA AİT OLMAYAN İFADELER VAR'

Dosyada yer alan haber çekimine ilişkin görüntüleri ve buna ilişkin bilirkişi raporunu incelediğini aktaran Demir, kayıtlarda kendisine atfedilen "Bizi çekme silahımız yok, bana vermediler" gibi ifadelerin kendisine ait olmadığını, ancak polisin bunları araştırma tutanağına kendisine ait gibi geçirdiğini kaydetti. Demir, tutanakta buna benzer kendisine ait olmayan çokça ifade olduğunu söyledi.

'HERKES RÖPORTAJ YAPTI, BEN YARGILANIYORUM'

Suriye Demokratik Güçleri’nin (QSD) eski sözcüsü Talal Silo ile röportaj yapmakla suçlandığını ifade eden Demir, Silo’nun şuan Türkiye’de olduğuna dikkat çekti. Silo ile bu süreçte Anadolu Ajansı ve Reuters’in de röportaj yaptığını dile getiren Demir, 'Ancak bugün ben yargılanıyorum, onlara dönük bir şey yok' dedi.

MAHKEME BAŞKANI: SİYASİ SAVUNMA YAPMA

Demir, QSD ile IŞİD arasında geçen çatışmaları haberleştirdiğini, bu sırada çektiği fotoğrafların Hürriyet, Star, Evrensel, Yeni Şafak gazetelerinde de yayımlandığını anlattı. Bu sırada araya giren mahkeme başkanı, Demir’i "Siyasi savunma yapma, burası yeri değil. İddianamedeki suçlamalara yanıt ver. Burada siyasi savunma yapacaksan savunmanı sonlandırıp susma hakkını kullanmış sayacağım" diye uyardı.

Demir ise siyasi savunma yapmadığını, kendisine isnat edilen suçlamalara yanıt verdiğini, bunu yaparken de dönemin konjonktürünü anlatmak zorunda olduğunu söyledi. Bazı röportajların başlığının alınıp suçlama olarak yöneltildiğini belirten Demir, "Bunlar benim görüşüm olarak verilmiş. Oysa tamamı alınsaydı alta soru yanıt şeklinde röportaj olduğu görülecekti. Bunlardan biri de Demirtaş röportajı" diye belirtti. Avukat Nuray Özdoğan, Demir’in sözünün kesilmesi nedeniyle mahkemeyi eleştirdi.

Mahkeme heyeti, Demir’in evinde yaşanan hırsızlık olayına ilişkin soruşturma dosyasının savcılıktan, daha önce hakkında benzer paylaşımlar nedeniyle açılan İstanbul ve Diyarbakır’daki dava dosyalarının istenmesine karar vererek, bir sonraki duruşmayı 28 Nisan tarihine erteledi. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar