Mahkeme bekçiye kimlik göstermeme cezasını iptal etti

Mahkeme bekçiye kimlik göstermeme cezasını iptal etti
Van'da bekçilere kimliğini göstermediği için para cezası kesilen vatandaşa iyi haber mahkemeden geldi.

Van’ın Tuşba ilçesinde 3 Ocak’ta bekçiler R.D.'den kimliğini istedi. Bekçilerin yetkisinin olmadığını beirten R.D kimliğini vermedi. Bunun üzerine kimliğini vermek istemeyen vatandaş İki Nisan Polis Karakolu'na götürülerek 187 TL para cezası kesildi.

Karakola götürülen R.D.’ye polis, "Görevle bağlantılı olarak sorulması halinde kamu görevlisine kimliği veya adresiyle ilgili bilgi vermemek" iddiasıyla Kabahatler Kanunu’na göre 187 TL para cezası kesti. 

'OLAY TARİHİNDE YETKİLERİ YOKTU'

Cezanın ardından R.D., 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne para cezasının kaldırılmasına yönelik başvuru yaptı. Mahkeme, 31 Ocak’ta idari cezanın kaldırılmasına karar verdi.

Mahkemenin gerekçesi ise olay tarihinde bekçilerin kimlik sorma yetkisinin olmadığı yönünde oldu. Mahkeme, "Her ne kadar itiraz eden kişi hakkında Kabahatler Kanunu 40’ıncı maddesi uyarınca kimliği bildirmeme kabahati nedeniyle idari para cezası uygulanmışsa da, çarşı, mahalle bekçilerinin (olay tarihi olan 03.01.2020 tarihinde) kimlik sorma yetkisi bulunduğuna ilişkin açık bir düzenlemenin bulunmadığını, çarşı ve mahalle bekçilerinin vazifeleri ile ilgili olarak riayet etmeleri gereken hususları gösterir yönetmeliğin 16. maddesinde ‘Bekçiler bölgeleri içinde dolaşan şüpheli şahısları takip eder ve hüviyetlerini araştırırlar’ şeklinde düzenleme mevcut ise de bu düzenlemenin açık bir şekilde bekçilerin kimlik sorma hakkının mevcut olduğunu göstermediği" şeklinde karar verdi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar