Mahkeme işe iade etti, kayyım kabul etmedi

Mahkeme işe iade etti, kayyım kabul etmedi
HDP'li Bitlis Belediyesi'ne kayyım atandıktan sonra işlerine son verilen 5 işçi için mahkeme işe iade kararı verdi. Ancak yargı kararına rağmen işçiler işe başlatılmıyor.

2017 yılında 70’e yakın işçinin işine son veren Bitlis Belediyesi kayyımı mahkemenin verdiği işe iade kararına rağmen işçileri işe geri almadı ve hak ettikleri tazminatın ödemesini yapmadı. Kayyım işten çıkarılma sebebi de sunmadı. Mahkeme tarafından işe iade edilen işçilerden Besim Tarhan, AKP Milletvekili Vahit Kiler ve 2019'da seçilen AKP Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay’la görüştüklerini ancak bir çözüm bulamadıklarını anlattı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da işçilerin neden işe iade edilmediklerini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

‘MAHKEME KARARINI GÖSTERDİM SADECE BAŞINI SALLADI’

Duvar’da yer alan habere göre 55 yaşındaki 5 çocuk babası Besim Tarhan, 2014 yılında Bitlis Belediyesi itfaiye müdürlüğünde işe alındı. Ancak 2017 yılında belediyeye kayyım atandıktan sonra işine son verildi. Bunun üzerine işe iade davası açtı. Mahkeme Tarhan’ın işine iade edilmesi yönünde karar verdi. Karara rağmen bir türlü geri alınmayan Tarhan, mahkeme kararını alarak belediyenin yolunu tuttu. Belediye başkanıyla görüşen Tarhan, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Belediye başkanına mahkeme kararını gösterdim. Bana hiçbir şey demeden kafasını salladı ve ‘olmaz’" dedi. Sonuç alamayan Tarhan, bu kez Bitlis AKP Milletvekili Vahit Kiler’le görüştü. Ancak buradan da sonuç alamadı: "Vahit Kiler’e mağduriyetimi dile getirdim. Bana, ‘Yapacak bir şey yok’ dedi. Neden işten atıldığımızı, neden işe iade edilmediğimizi açıklamıyorlar. Biliyoruz ki siyasi nedenlerle bize bunu yapıyorlar."

‘KEYFİ ŞEKİLDE KAPI ÖNÜNE KOYDULAR’

Tarhan, mahkeme kararının uygulanmamasına tepki göstererek şunları söyledi: "Bizi keyfi bir şekilde kapının önüne koydular. Şu an kiramı ödeyemiyorum. Beş çocuğum var. Onları burada bırakıp başka şehirde çalışamam. Yanı başımızdaki Siirt’te işe iade edilen arkadaşlarımız görevlerine başladı. Ancak burada mahkeme kararı uygulanmıyor. Siirt’te adalet uygulanıyor ama Bitlis’te uygulanmıyor. Bize karşı nefretlerinin sebebi nedir? Hiçbir emekçinin ekmeğiyle oynanmasını doğru bulmuyorum. İşime iade edilerek adaletin yerini bulmasını ve mağduriyetimin giderilmesini istiyorum."

GERGERLİOĞLU NEDEN İADE EDİLMEDİKLERİNİ SORDU

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Bitlis Belediyesi’nde işten atılan ancak mahkeme kararına rağmen işlerine dönemeyen işçileri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu. Gergerlioğlu, şu soruları yöneltti:

Besim Tarhan isimli yurttaşın işine son verilmesinin nedeni nedir?

Besim Tarhan isimli yurttaşın dava açarak işe iade davasını kazandığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Besim Tarhan isimli yurttaşın işe iade davasını kazandığı halde işe başlatılmadığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddialar doğruysa Besim Tarhan isimli yurttaşın işe başlatılmamasının nedeni nedir?

 Son 4 yılda belediyeler tarafından işten çıkarılan yurttaş sayısı kaçtır? 

 Son 4 yılda belediyeler tarafından işten çıkarılan yurttaşların işten çıkarılma nedenleri nelerdir?

Öne Çıkanlar