Mahkemeler, hükümet ve 5 kurum, kadına yönelik şiddeti önlemede sınıfta kaldı

Mahkemeler, hükümet ve 5 kurum, kadına yönelik şiddeti önlemede sınıfta kaldı
İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından yapılan ankete göre; başta mahkemeler ve hükümet olmak üzere beş kurum, kadına yönelik şiddeti önleme konusunda yetersiz bulundu.

İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 3-7 Mart 2022 tarihlerinde 12 ilde bin 500 kişi ile yapılan ankette, katılımcılara kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda kurumların görevlerini ne ölçüde yerine getirdiği soruldu. 

Ankete katılanlardan, hükümet, polis, mahkemeler, TBMM ve sivil toplum kuruluşlarını bu açıdan değerlendirmeleri istendi. Bu kurumlar, kadına yönelik şiddeti önleme konusunda görevlerini yerine getirmede çoğunluk tarafından 'yetersiz' bulundu.

'KADINA ŞİDDETİ ÖNLEMEDE EN YETERSİZ KURUM MAHKEME'

Katılımcıların en çok ‘yetersiz’ cevabını verdiği kurumsa mahkemeler oldu. Ankete göre; toplumun yüzde 67 ile çoğunluğu, mahkemelerin kadına şiddeti önlemede ‘yeterli olmadığını’ ya da ‘hiç yeterli olmadığını’ belirtti. Hükümeti ve TBMM’yi yeterli bulmayanların oranı ise yüzde 61 oldu. Bununla birlikte, toplumun yüzde 51’i sivil toplum kuruluşlarının kadına şiddeti önlemedeki görevlerini yerine getirmede kısmen veya oldukça yeterli olduğunu belirtti. Polisin kadına şiddeti önleme konusunda kısmen veya oldukça yeterli olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 49 oldu.

AKP SEÇMENİN YÜZDE 32’Sİ HÜKÜMETİ YETERSİZ BULDU

İktidar seçmeninin yüzde 38’si, mahkemelerin bu konuda yeterli olmadığını dile getirirken yüzde 11’i hiç yeterli olmadığını belirtti. MHP seçmeninin ise yüzde 50’si, mahkemelerin kadına şiddeti önlemede üstüne düşeni yapmakta yetersiz olduğunu söyledi.

Anket sonucuna göre; AKP seçmeninin yüzde 32’si, hükümetin kadına şiddeti önlemede yetersiz olduğu görüşünde. MHP seçmeninde ise bu oran yüzde 40 olarak gerçekleşti. Cumhur İttifakı seçmenlerinin çoğunluğu, hükümeti bu konuda yeterli bulduğunu ifade etse de sonuçlar, bu seçmen gruplarında azımsanmayacak bir kesimin, hükümetin üstüne düşeni yeterli ölçüde yapmadığını düşündüğünü ortaya çıkardı.

Sonuçlar ayrıca, hükümetin kadına şiddeti önlemede hiç yeterli olmadığını düşünenlerin en yoğunlukta olduğu yaş grubunun 18-24 yaş aralığı olduğunu gösterdi. Genç katılımcıların yüzde 24’ü, hükümeti bu konuda çok yetersiz bulduğunu belirtti.

AKP’Lİ SEÇMEN TBMM’Yİ KADINA ŞİDDETİ ÖNLEMEDE YETERLİ BULDU

Öte yandan, araştırma sonuçlarına göre; AKP seçmeninin yüzde 64'ü, TBMM’yi kadına şiddeti önlemede 'kısmen veya oldukça yeterli' gördü.

2021'DE 280 KADIN ERKEKLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verileri, 2021 yılında 280 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü ve 217 kadının da şüpheli şekilde ölü bulunduğunu ortaya koymuştu. (ANKA)

Öne Çıkanlar