Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm projesinin maketine bile 12,5 milyonluk harcama

Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm projesinin maketine bile 12,5 milyonluk harcama
Kentsel dönüşümün en kötü örneklerinden birinin gerçekleştiği İstanbul Fikirtepe’de yeni projenin maketine bile 12,5 milyon TL harcama öngörüldüğü belirlendi.

Birçok firmanın projeleri yarım bırakmasının ardından harabeye dönen İstanbul Fikirtepe’de kentsel dönüşümün devlet eliyle yürütülmesine devam ediliyor. Emlak Konut, internet üzerinden ön talep toplamaya başlarken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Emlak Konut arasındaki protokole göre, çeşitli kalemlere KDV hariç 99 milyon 155 bin TL ödenecek. Mağdurlara kira yardımı olarak 1500 TL ödenirken sadece maket için ise 12,5 milyon TL harcama öngörülmesi dikkat çekti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Emlak Konut arasındaki İstanbul Fikirtepe’deki kentsel dönüşüme ilişkin protokole BirGün ulaştı. 14 Nisan tarihinde imzalanan protokole göre, müteahhitlerin yarım bıraktığı inşaatların tespiti ve maliyet tutarlarının belirlenmesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılacak. Proje alanında üretilecek olan tüm bağımsız bölümlere dair tasarruf yetkisi ile yükümlülükler de Bakanlık’a ait olacak. Protokole göre, Fikirtepe’deki yapıların yıkımı ile enkazın kaldırılması işlemi ise Emlak Konut’un yükümlülüğünde. Ayrıca yeni proje hazırlanması ve konut, ticaret, altyapı imalatlarının yapılması da Emlak Konut sorumluluğunda.

100 MİLYONLUK SÖZLEŞMENİN 12,5 MİLYONU SADECE PROJENİN MAKETİNE HARCANDI

Söz konusu protokolde yer alan iş kalemi, bedel tablosunda ise dikkat çekici bilgiler yer aldı. Buna göre 33 kalem iş için KDV hariç 99 milyon 155 bin TL sözleşme bedeli öngörüldü. Bunlar arasında yeni Fikirtepe projesinin maketine 12,5 milyon TL harcanması yer aldı. Bunların dışında animasyona 1 milyon 400 bin TL, reklam panosu yaptırılmasına ise 2 milyon 419 bin TL ödenmesi belirtildi. Diğer harcamalar ise şöyle:

Mimari uygulama, peyzaj uygulama ve detay projesi: 38 milyon 21 bin TL.

Master plan: Bir milyon 650 bin TL.

Dış cephe projeleri: 2 milyon 950 bin TL.

Mekanik öneri raporu: 6 milyon 769 bin TL.

Jeolojik raporun hazırlanması: 5 milyon 256 bin TL.

Hak sahipleriyle görüşme işi: 18 bin TL (Personel aylık)

Öne Çıkanlar