Malta'dan 'altın pasaport' dönemi sona eriyor

Malta'dan 'altın pasaport' dönemi sona eriyor
Türkiye'den de çok sayıda zenginin milyonlarca euro karşılığında Malta'dan aldığı 'altın pasaport' dönemi sona eriyor.

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Medeni Haklar Adalet ve İçişleri Komitesi, "altın pasaport" uygulamasının yasaklanmasına ve "altın vize" için ortak Avrupa Birliği (AB) kuralları getirilmesine yönelik kanun tasarısı hakkında hazırlanan raporu kabul etti.

Kronos'ta yer alan habere göre, AP milletvekilleri, altın pasaport uygulamasının ahlaki, yasal ve ekonomik bakımdan sakıncalı olduğunu, aynı zamanda ciddi güvenlik riski oluşturduğunu vurguladı. Altın pasaportların AB vatandaşlığının özüne zarar verdiği belirtilerek, uygulamanın kademeli olarak kaldırılması istendi.

'ŞÜPHELİ İŞLERİ ORTAK GÜVENLİĞİMİZİ TEHLİKEYE ATMAKTA'

Raporu hazırlayan milletvekillerinden Sophia in ‘t Veld, "Vatandaşlık satın alınan bir mal değil, haktır. Üye ülkeler kendilerinin olmayan bir şeyi satmakta, AB’nin itibarını kendi çıkarları için suistimal etmektedir. Bu ülkelerin şüpheli işleri ortak güvenliğimizi tehlikeye atmaktadır." dedi.

Milletvekilleri, bunun yanı sıra yatırım karşılığı verilen oturma izni uygulamasının ortak AB kurallarına bağlanmasını, böylece kara para aklama, yolsuzluk ve vergi kaçırmayla mücadelenin güçlendirilmesini istedi.

Yatırım karşılığı oturma izni isteyenlere sıkı güvenlik soruşturması ile başvurulan ülkede geçirilecek asgari sürenin belirlenmesi talep edildi.

BULGARİSTAN, KIBRIS VE MALTA'NIN VAR

AP milletvekilleri, mart ayında yapılacak AP Genel Kurulu’nda raporu görüşecek ve oylayacak. Raporun kabul edilmesi hâlinde AB Komisyonu konuyla ilgili kanun teklifi hazırlamak mecburiyetinde kalacak veya hazırlamazsa bunun haklı gerekçesine dair AP’ye izahat verecek.

AB içinde Bulgaristan, Kıbrıs Rum kesimi ve Malta’nın "altın pasaport", 12 ülkenin ise farklı şartlarda yatırım karşılığı oturum izni" uygulaması mevcut.

hulusi Kurukahveci, Suzan Sabancı Dinçer ve Meltem Berker gibi isimlerin de Malta'dan 'altın pasaport' aldığı biliniyor.

650 BİN EUROYA MALTA VATANDAŞLIĞI

Yatırım yoluyla Malta vatandaşlığı alabilmek için Malta hükûmetine 650 bin euoro (10,1 milyon TL) tutarında bir katkı bedeli ödeniyor. Katkı tutarı eş ve 18 yaşından küçük çocuklar için ise, 25 bin euro.

Müracaat işlemlerinin tamamlanması ortalama 12 ay sürüyor. Söz konusu süre içinde müracaat sahibi Malta’da sadece 2 hafta gibi kısa bir süre geçirmesi gerekiyor.

Malta vatandaşlığı için aranılan şartlardan bir diğeri ise, Malta’da bir ikametgâh adresinin olmasıdır. Bu maksatla 5 yıl süreli bir kira mukavelesi imzalanıyor. Mukavelede kira tutarının yıllık olarak en az 16 bin euro olması isteniyor.

Malta vatandaşlık programı şartları içinde geçerli bir sağlık sigortası olması da yer almaktadır. Ayrıca 150 bin euro bedelli ve 5 yıl vadeli Malta devlet tahvili alınması şart koşuluyor.

Öne Çıkanlar