Maltepe Belediyesi işçileri: Bir simit bile alamıyoruz

Maltepe Belediyesi işçileri: Bir simit bile alamıyoruz
Maltepe Belediyesi işçileri, temel taleplerinden biri olan ücretlerine zam yapılması için günlerdir grev yapıyor.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Maltepe Belediyesi'nde çalışan 1530 işçi, 'insanca yaşamak' için günlerdir grev yapıyor. İşçilerden 3 çocuk babası Tefik İnan, "Bir simit bile alamıyoru" dedi.

Maltepe Belediyesi işçileri greve başladıkları 8 Şubat'tan bu yana hem grev kırıcılarla hem de merkez medyanın Maltepe sakinlerini kışkırtmak için yaptığı haberler ile mücadele ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) sokaktaki çöpleri toplaması için araç göndermesiyle grev kırıcılığı yapıldığını söyleyen işçiler, taleplerinin bir an önce kabul edilmesini istiyor. 

Bu sabah 100 kişilik bir grup tarafından saldırıya uğradıklarını söyleyen işçiler, saldırı girişiminde bulunanların zabıtalar olduğunu iddia etti. 

Grev sözcüsü Gökhan Ünal ise, işçilere dönük saldırının "çete" ve "torbacı" diye tanımladığı grup tarafından gerçekleştiğini ifade etti. 

'ÇOCUKLARIMI İYİ YETİŞTİRMEK, İYİ BİR EĞİTİM ALMALARI İÇİN ÇIRPINIYORUM'

İşçilerden biri olan, evli ve 2 çocuk babası Ahmet Bozkurt, Maltepe'de yaşayan insanlara seslenerek, işçileri anlamaları konusunda çağrıda bulundu. Bozkurt, nedenini ise şu cümlelerle söyledi: "Aldığım maaş yemek ve yol parasıyla 3100 lira. 1300 lira ev kirası ödüyorum. Faturalar falan derken masrafların 2000 lirayı buluyor. Biz de insanca yaşamak istiyoruz. Çocuklarımı iyi yetiştirmek, iyi bir eğitim almaları için çırpınıyorum."

'İŞÇİLERİ SOKAKTA DÖVMEYE ÇALIŞIYORLAR'

7 aydır toplu sözleşme imzalanmadığı için greve çıktıklarını vurgulayan Bozkurt, Maltepe Belediyesi'ni "grev kırıcı" olarak suçladı. Bozkurt, "Maltepe Belediyesi , grev kırıcılığını İBB'den getirdiği araçlarla, Balıkesir'den getirdiği işçilerle yapmaya çalışıyor. Maltepe Belediyesi özel olarak tuttuğu kişilerle bizim grevimizi kırmaya çalışıyorlar. Kanunî haklarımızı kullanıyoruz. Sokakta bize engel olmaya çalışıyorlar. İşçi arkadaşlarımızı dövmeye çalışıyorlar" dedi.

'BİR AN EVVEL TOPLU SÖZLEŞME MASASI KURULSUN'

Maltepe Belediyesi'nin yüzde 47'lik zam yaptığı yönünde açıklamasına da değinen Bozkurt, "27 işçiye yüzde 47'lik zam yaptılar. Geri kalan işçilere ise yüzde 6'lık zam yapıldı. Biz yüzde 6'lık zamı kabul etmiyoruz. Yani açlık sınırının altında yaşamayı kabul etmiyoruz. Bugün gün içerisinde bir görüşme olacaktı. Fakat İstanbul Büyükşehir Belediyesi sağ olsun; araçları sokaklara dökmüş vaziyette. Bir an evvel toplu sözleşme masasının yeniden kurulmasını talep ediyoruz. Maltepe halkına çağrım da; sitemlerini doğrudan işçiye değil, belediyeye iletmelerini istiyoruz. Biz bu toplumun sağlığı için doktorlardan sonra gelen ikinci kişileriz" dedi. 

MALTEPE BELEDİYESİ'NDE EN AZ BİN İŞÇİ COVİD-19'A YAKALANDI

Bozkurt, pandemi sürecinde en az bin işçinin Covid-19'a yakalandığını, bir işçinin ise Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi. 

'BİR SİMİT BİLE ALAMIYORUZ'

Bir diğer işçi ise 3 çocuk babası Tefvik İnan, maaş bordrosu kağıdını göstererek şunları vurguladı: " 3000 TL civarında maaş alıyorum. 1600 lira kira ödüyorum.  Faturalar 1300 lira gelmiş. Yemek ve yol parasını çıkın 2500 lira maaş alıyorum. 12 lira günlük gidiş geliş yol parası veriyorum. Bir simit bile alamıyoruz öyle söyleyeyim" diye konuştu. 

'BELEDİYE İLE SENDİKA ARASINDAKİ GÖRÜŞMELERİMİZ BUGÜN DE SÜRECEK'

DİSK Genel İş bölge temsilcisi Hakan Akyol, masada görüşmelerinin devam ettiğini söyledi. Akyol, şunları söyledi: "Biz daha masayı devirmiş değiliz. Masayı deviren tarafta değiliz. Belediye ile sendika arasındaki görüşmelerimiz bugün de sürecek. Bugün İBB'den zorla gönderilen arkadaşlar çalışmalar yapıyor şu anda. Biz yetkimiz dahilinde yapabildiğimiz kadarını engellemeye çalışıyoruz. Biz istiyoruz ki tatlılıkla, Maltepe halkıyla bu iş çözülsün, bugün akşam itibariyle de görevimizin başına geçelim. Bir günde de bu pisliği ortadan kaldıralım."

'POLİSLERLE KARŞI KARŞIYA GELİYORUZ'

Polislerle karşı karşıya geldiklerini söyleyen Akyol, şunları söyledi: "Halk bize yardımcı oluyor biz de halka yardımcı oluyoruz. Zaman zaman polislerle karşı karşıya geliyoruz. Burada en büyük sorun grev kırıcılığı. Biz bunun için buradayız. Grev kırıcılığı olmasa zaten biz şu an burada olmayacağız. Ben şantiyede olacağım, diğer arkadaşlarımız da diğer birimlerde olacak ve bu iş kapanıp gidecek. Grev kırıcılığı tarafından bir saldırı bekliyoruz. Bu yüzden 60 arkadaşımız sokaklarda dolaşıyor."

'ÇETELER YAPTI'

Grev sözcüsü Gökhan Ünal ise bu sabah yaşanan saldırıya ilişkin şunları söyledi: "Sabah gerçekleşen saldırıyı çeteler ve torbacılar yaptı. Bunları toplamışlar gelmişler ve çöpleri toplamaya çalışıyorlardı."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar