Türkiye'ye geldiğinde gözaltına alınan İsrafil Erbil serbest bırakıldı

Türkiye'ye geldiğinde gözaltına alınan İsrafil Erbil serbest bırakıldı
Maraş katliamı anması için Türkiye'ye gelen Britanya Alevi Dernekleri Federasyonu bir önceki genel başkanı İsrafil Erbil İzmir’de gözaltına alınmıştı.

Geçtiğimiz yıl da Maraş Katliamı anmasına katılan Erbil, anmadan sonra gözaltına alınmıştı. Erbil, bu yıl yapılan anmaya da katıldıktan sonra geldiği İzmir’de gözaltına alındı.

Evrensel'de yer alan haberde, konu ile ilgili bir açıklama yapan Britanya Demokratik Güç Birliği, Erbil’in derhal serbest bırakılmasını istedi.

Yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Maraş’ta, 1978 yılında, 19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında, yüzlerce insanımızı hunharca katleden anlayış, Alevilere baskı ve zülüm etmeye devam ediyor. Katliamın sorumluları gün bigi ortadayken, hiçbiri adalet önüne çıkartılmamıştır. Yıllardır adalet isteyenlere ise, aynı saldırganlık ve faşizan tutumlarla yıldırmaya çalışıyorlar.

Maraş Katliamı’nın sorumlularının yargılanması ve katliamın unutulmaması için yıllardır adalet mücadelesi veren binlerce vatandaşın yanı sıra Britanya Alevi Dernekleri Federasyonu bir önceki dönem genel başkanı İsrafil Erbil bir kez daha katliamı lanetlemek ve sorumluların yargılanması talebini tekrarlamak için Maraş’a gitti. Anma sonrası İzmir’e dönen Erbil burada gözaltına alındı.

43 yıl boyunca bu katliamla yüzleşilmemesinin yanı sıra, Maraş katliamına dair anma etkinlikleri her seferinde engellenmeye çalışılmıştır.

Kendi gerçeğiyle yüzleşmek istemeyen anlayış, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da anma etkinliğine engel olmaya çalıştılar. Halkın yoğun katılımı ile gerçekleşen anma sonrasında İzmir’de İsrafil Erbil’in gözaltına alınması, bir kez daha devletin Alevilere karşı gerçek yüzünün ne olduğunun kanıtıdır.

Bilinmelidir ki; Alevilere, mazlum halklara, emekçi halklarımıza yönelik saldırılar, yıldırma politikaları, yok saymalar hiç bir zaman karşılık bulmayacak ve halkların ortak mücadelesi kazanımla sonuçlanacaktır. DEMOKRATIK GÜÇ BİRLİĞİ olarak, bu baskı ve yıldırma politikalarının karşısında olmaya devam edeceğiz ve İsrafil Erbil’in yanında olduğumuzu tüm kamuoyuna ilan ediyoruz. İsrafil Erbil yanlız değildir"

SERBEST BIRAKILDI, İFADEYE GİDECEK

Pirha'nın aktardığı haberde ise İzmir’de kaldığı otelde gözaltına alınan Britanya Alevi Federasyonu (BAF) önceki dönem Başkanı İsrafil Erbil götürüldüğü sağlık kontrolünün ardından serbest bırakıldığı belirtildi.

Kaldığı otele dönen Erbil yarın sabah 08:30’da Bayraklı Adliyesi’ne giderek savcılığa ifade verecek.

'MARAŞ ANMASI KONUŞMAMLA İLGİLİ 2. KEZ SUÇ DUYURUSU YAPMIŞLAR'

Gözaltından çıktıktan sonra kendisiyle dayanışmak için karakol önüne gelenlerle kucaklaşan Erbil, "Bu saatte buraya geldiğiniz için teşekkür ederim. Dayanışmamız daim olsun. Yarın sabah ifade vermeye gideceğim. 2021’de Maraş anması sırasında yaptığım konuşmayla alakalı ikinci kez suç duyurusu yapmışlar. Aynı nedenle bir kez daha İstanbul’da havaalanında gözaltına alınmıştım. Bu ikinci bir dava. Her Maraş’a geldiğimizde dava açacaklar bize. Ama biz Maraş’a gelmeye devam ederek devletin yaptığı katliamlarla yüzleşmesi için ısrarcı olacağız" dedi.

Öne Çıkanlar