Mardin'deki TOKİ konutlarına yolsuzluk incelemesi

Mardin'deki TOKİ konutlarına yolsuzluk incelemesi
Nusaybin'deki operasyonların ardından inşasına başlanan ve 3 yıldır hak sahiplerine teslim edilmeyen TOKİ konutları şimdi de milyonlarca TL'lik yolsuzlukla gündemde.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 14 Mart 2016 - 21 Nisan 2018 tarihleri arasında süren sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar sırasında yerle bir edilen mahallelerde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapımına başlanılan 9 bin 500 dairenin inşaatı, aradan geçen süreye rağmen bitirilemedi.

Siyasi iktidar tarafından sürekli propagandası yapılan ancak yurttaşların şikayetçi olduğu konutların ne zaman teslim edileceği ise hala bilinmiyor. Bu yılın Ocak ayında gerçekleştirilen kura sonrası hak sahipleri belirlenen 342 daire ve 36 işyerinin ise halen anahtar teslimi yapılmış değil.

ERDOĞAN 'TESLİM ETTİ' AMA BAKANLIK VE TOKİ TESLİM ETMEDİ

Söz konusu konutlara ilişkin, 31 Mart yerel seçimleri öncesi partisinin seçim mitingi için kente gelen Erdoğan, 'anahtar teslim töreni' ile dairelerin hak sahiplerine teslim edildiğini duyurdu. Ancak Erdoğan’ın gitmesinin ardından da daireler sahiplerine teslim edilmedi. Ayrıca, daha önce evleri yıkılan yurttaşlara yapılan kira yardımı ise gerçekleştirilen tören gerekçesi ile kesildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Ofisi’nin Nusaybin İrtibat Bürosu’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarafından düzenlenen tören sonrası hak sahiplerine daireler teslim edilmiş şekilde gösterildiği de, hak sahiplerinin irtibat bürosuna gitmesi sonucu öğrenildi.

YOLSUZLUK TÜM KADEMELERDE İNCELENİYOR

Sorunların bitmediği ve henüz birçok eksiği bulunan konutlarda şimdi de yolsuzluk incelemesi başlatıldığı ortaya çıktı.

Mezopotamya Ajansı'ndan Ahmet Kanbal'ın haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müfettişlerinin Mayıs ayı içerisinde başlatılan inceleme kapsamında kente geldiği ve konut inşaatlarının hemen her kademesinde usulsüzlük ve yolsuzluk kalemlerine rastlanıldığı bilgisine ulaşıldı. Konutlarda kullanıldığı belirtilen betonun kalitesi, demiri, alçısı, kapı, penceresi dahil her kalemin inceleme kapsamına alındığı ve konutlardan sorumlu olan firmalara ilişkin de incelemenin devam ettiği öğrenildi.  

Hakkında inceleme başlatılan firmaların haksız elde ettikleri kazancın milyonlar ile ifade edileceği belirtilirken, müfettişlerin incelemelerinin ardından firmalar hakkında yasal işlemlere başvurulmak hazırlanıldığı kaydedildi. Benzer bir incelemenin kente bağlı Artuklu ilçesinde inşası devam eden yeni TOKİ inşaatında da başlatıldığı bilgisine ulaşıldı. İncelemelerin, TOKİ konutlarında faaliyet gösteren bir başka firmanın ihbarı sonucu başlatıldığı bilgisi edinildi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar