Marksist arkeolog ve tarihçi Neil Faulkner hayatını kaybetti

Marksist arkeolog ve tarihçi Neil Faulkner hayatını kaybetti
İngiliz Marksist arkeolog ve tarihçi Neil Faulkner, 64 yaşında yaşamını yitirdi.

Marksist arkeolog ve tarihçi Neil Faulkner'in, İngiltere’nin başkenti Londra’da 4 Şubat günü yaşamını yitirdiği açıklandı. 

Faulkner’in yedi aydır agresif şekilde ilerleyen lenfoma (lenf kanseri) hastalığının bulunduğu öğrenildi. Arkadaşları ve yakın çevresi Marksist düşünürün, hastalığı devam ederken de üretmeye devam ettiğini belirtti.

MARKSİST TEORİYE KATKILARIYLA BİLİNİYORDU

Neil Faulkner yazarlık, okutmanlık, ören yeri kazı sorumluluğu, kimi zaman da televizyon yayıncılığı yapmaktaydı. Eğitimini King’s College (Cambridge) ile Arkeoloji Enstitüsü’nde (UCL) tamamlayan Faulkner, Bristol Üniversitesi’nde araştırma görevlisi, Military History dergisi editörü ve NADFAS okutmanı olarak çalışıyordu.

Faulkner ayrıca, Sedgeford Tarih ve Arkeoloji Araştırması Projesi (Norfolk), Büyük Arap Ayaklanması Projesi (Ürdün) ve Büyük Savaş Arkeoloji Grubu’nda (Birinci Dünya Savaşı arkeolojisi üzerine uzmanlaşan saha çalışmaları birimi) ortak editörlük görevi yürüttü.

Faulkner'in eserlerini Türkçe'ye kazandıran Yordam Kitap da yazarın ölümüyle ilgili bir mesaj paylaştı. Mesajda "Yazarımız, Marksist tarihçi ve arkeolog Neil Faulkner'ı kaybettik. Acımız büyük. Şahsen de tanıştığımız, 2014'te Türkiye'de konuk ettiğimiz yazarımızın erken ölümü üzüntümüzü daha da arttırıyor. Saygıyla anıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Bazıları Yordam Kitap tarafından Türkçeye kazandırılan Faulkner'in başlıca eserleri şöyle:

  • Halkların Rus Devrimi Tarihi
  • Marksist Dünya Tarihi: Neandertallerden Neoliberallere
  • Roma: Kartalların İmparatorluğu
  • Roma Britanyası’nın Gerileyişi ve Yıkılışı
  • Kıyamet: Roma Aleyhtarı Büyük Yahudi Ayaklanması
  • Gizli Hazine: Britanya’nın Geçmişini Gün Işığına Çıkarma
  • Ziyaretçiler için Eski Çağ Olimpiyat Oyunları Kılavuzu

Öne Çıkanlar