MASAK'tan kripto para kararı: 4 milyon TL'ye kadar para cezası

MASAK'tan kripto para kararı: 4 milyon TL'ye kadar para cezası
'Yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 30 bin TL ile 4 milyon TL arasında para cezası uygulanacak.'

MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu), kripto varlık rehberi yayımladı. Buna göre platformlar müşterileriyle ilgili bilgi vermekle yükümlü olacak. Yükümlülüğünü yerine getirmeyene 4 milyon TL'ye kadar para cezası verilecek. Şüpheli işlemler en geç 10 iş günü içinde MASAK'a bildirilecek.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları, tasarruf finansman şirketleri için rehber yayımladı. Rehber, 1 Mayıs'ta yürürlüğe giren yönetmelikle suç gelirlerinin aklanmasında sorumlu tutulan kripto para platformları için bir dizi yükümlülüğü içeriyor.

MASAK rehberinde, suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı suçlarının kapsamı, oluştuğu durumlar ve bunların önlenmesi için üstlenilen yükümlülükler ayrıntılı şekilde anlatılıyor.

KİMLİK TESPİTİ ZORUNLU OLACAK

Rehbere göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılar, aracılık ettikleri işlemlerde tarafların kimliklerini işlemden önce tanımlamak ve tespit etmek için gerekli önlemleri almakla yükümlü olacak. Kimlik tespitinde, işlem yapmak için üye olacak kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarası, adresi, imza örneği, iş ve mesleğine ilişkin bilgiler, telefon numarası, faks numarası, elektronik posta adresi ile ilave olarak anne, baba adı ve T.C. kimlik numarası, pasaport numarası gibi bilgilerin alınması gerekecek. Platformların bu bilgileri son işlem tarihinden itibaren 8 yıl muhafaza etmeleri ve istenmesi halinde yetkililerle paylaşması gerekecek.

4 MİLYON TL'YE KADAR PARA CEZASI

Platformların şüpheli işlemleri 10 gün içerisinde MASAK’a bildirmesi gerekiyor. Şüpheli işlemlerde tutar gözetmeksizin ve toplamı 25 bin lirayı aşan her işlemde kimlik tespiti yapacak. Yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 30 bin TL ile 4 milyon TL arasında para cezası uygulanacak.

Öne Çıkanlar