Aktivistler, iklim hareketinin taleplerini yükseltmek için sokaklarda olacak

Aktivistler, iklim hareketinin taleplerini yükseltmek için sokaklarda olacak
'Dünyanın neresinde olursanız olun, şu an iklim adaleti için mücadele etme zamanı. Yani toplumun tüm alanlarında enternasyonal bir anlayışta kenetlenmeye ihtiyacımız var.'

Dünyanın dört bir tarafında yaşam savunucuları iklim hareketinin taleplerini yükseltmek için bugün sokakları dolduracak. Bugün tüm dünyada Glasgow’da süren Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 26’ncı Taraflar Konferansı (CO26) sırasında iklim hareketlerinin taleplerini yükseltmek için sokağa çıkacak. Türkiye’de aralarında Muğla, Mersin, Antalya, İstanbul, Ankara’nın da olduğu birçok ilde eylemler düzenlenecek.

COP26 Türkiye Koalisyonu, şehirde, köyde, iklim adaleti için mücadele eden yerel kampanyalara ve tabandan örgütlenen gruplara katılın" çağrısında bulundu. COP26 Türkiye Koalisyonu’nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Adalet, bize dünya liderleri veya şirketler tarafından sunulmayacak. Sadece ve sadece biz, tüm dünya halkları için adil bir geleceği tasarlayıp inşa edebiliriz. İklim değişikliğinden Covid-19 salgınına, yoksulluktan ırkçılığa birçok kırılma noktasından geçtik. Dünyanın neresinde olursanız olun, şu an iklim adaleti için mücadele etme zamanı. Fabrikalarda, iş yerlerinde, okullarda, hastanelerde yani toplumun tüm alanlarında enternasyonal bir anlayışta kenetlenmeye ihtiyacımız var."

İKLİMİ DEĞİL SİSTEMİ DEĞİŞTİRİN

BirGün'de yer alan haberin detayları şöyle; 

Aralarında Yeni Kıbrıs Partisi, Bağımsızlık Yolu ve Baraka Kültür Merkezi’nin de yer aldığı onlarca örgüt iki toplumlu eylem çağrısında bulundu. Bugün saat 11.00’de Ledra Sokağa çağrı yapılan açıklamada, "İklim değişikliğinden, Covid-19 salgınına, yoksulluktan, ırkçılığa birçok kırılma noktasından geçen dünya halkları ile eş zamanlı olarak sesimizi birleştirerek, gezegenin dört bir yanındaki milyonlarca insanla birlikte Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler olarak sokağa iniyoruz" denildi.

Dünyanın dört bir tarafında yapılacak eylemlerde ülke liderleri protesto edilecek. Avustralya'daki gösteriye çağrı yapan iklim aktivistleri, Başbakan Scott Morrison’un sıfır emisyon modellemesinin çok eksik ve planlamanın içinin boş olduğuna dikkat çekti.

Kanada’da dikkat çekilen konu ise yerel egemenlik ve fosit yakıtlar olacak. İklim adaleti çağrısı yapan Kanadalılar, tüm topluluklar için adil bir geçiş çağrısı yapıyor.

İngiltere'de Boris Johnson'ın söylemlerini karşı bir protesto yapılacak. Aktivistler, İngiltere, ABD ve AB'yi gelişmekte olan ülkelerin, yeşil bir geleceğe geçişine yardımcı olmak için yılda 100 milyar dolar kabul etmeye ve ödemeye çağıracak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dört oturumda konuşma yapmak üzere gittiği Glasgow’daki COP26’da Soyer, "İklim krizi tüm dünyayı büyük bir felakete sürüklerken İzmir’i temsilen geldiğim COP26’da, dünyanın her yerinden gelen meslektaşlarımla doğaya uyumlu yeni şehirler kurmak için çalışıyoruz. İzmir’i doğayla uyumlu yaşamın öncü şehri yapmak en temel hedefimiz" dedi.

KÖMÜRDEN ÇIKIŞ KONUSUNDA TÜRKİYE SESSİZ

COP26’da ilk hafta tamamlanırken seragazı emisyonlarına en fazla katkı yapan kömür kullanımını bırakmaya yönelik adımlar ard arda gelmeye devam ediyor. Ancak Paris İklim Anlaşması’nı onaylayan Türkiye’den kömürden çıkışa dair hiçbir açıklama yok.

Konferansın ilk haftasında 46 ülke, ‘‘Kömürden Temiz Enerjiye Küresel Geçiş Deklarasyonu’’ yayımlayarak yeni kömür yatırımlarını sonlandırmak, temiz elektrik üretimini hızlandırmak, elektrik üretiminde kömürden çıkmak ve bu dönüşümden etkilenecek kömür işçileri ve bölgelerini gözetmek taahhüdünde bulundu. Deklarasyona en çok kömür kullanan ülkelerden Güney Kore, Endonezya ve Vietnam da imza atarak ilk kez kömürü kullanımdan kaldırma ve/veya yeni kömür santrali inşa etmeme sözü vermiş oldu.

Türkiye ise sessizliğini koruyor; ne yeni kömürlü termik santral yapmayacağına ne de kömürden çıkış tarihine dair bir açıklama yaptı. Aralarında EKOSFER, WWF-Türkiye, Greenpeace Akdeniz’in de aralarında bulunduğu 15 kurum Türkiye’nin sessizliğine tepki gösterdi.

Öne Çıkanlar