Mazlum Abdi, Amerikalılara konuştu: Rojava’nın güvenlik ve ekonomik istikrarı, IŞİD’le mücadelede hayati

Mazlum Abdi, Amerikalılara konuştu: Rojava’nın güvenlik ve ekonomik istikrarı, IŞİD’le mücadelede hayati
SDG Başkomutanı Mazlum Abdi, güçlerinin stratejik olarak sabırlı olduğunu ve ateşkesi ihlal etmesine rağmen sınırda Türkiye ile gerilimi tırmandırmadığını söyledi.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Başkomutanı Mazlum Abdi, güçlerinin stratejik olarak sabırlı olduğunu ve ateşkesi ihlal etmesine rağmen sınırda Türkiye ile gerilimi tırmandırmadığını söyledi. Abdi, Kürtler içi ve diğer topluluklarla diyalogun da devam ettiğini ekledi.

Abdi, Suriye'nin kuzeydoğusundaki ekonomik durumu iyileştirmenin İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadeleden ayrılamaz olduğunu düşündüğünü vurguladı.

Abdi, Perşembe günü Washington’da bulunan Newlines Strateji ve Politika Enstitüsü tarafından düzenlenen online bir seminerde konuştu.

Abdi, kuvvetlerinin kuzey ve doğu Suriye sınırı üzerindeki kontrolünü dokuz yıldır sürdürdüğünü ve süre zarfında Türkiye ile sınırda herhangi bir tırmanma veya komşusuna yönelik bir sızma olmadığını söyledi.

2019'da ABD eski Başkan Yardımcısı Mike Pence'in sponsorluğunda yapılan ateşkes anlaşmasına rağmen, Türkiye'nin ateşkesleri ihlal ettiğini belirten Abdi, bölgede herhangi bir tırmanışın eninde sonunda IŞİD'in yararına olacağından, bu ihlallere stratejik bir sabır göstermeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi. North Press Agency’nin haberine göre, Abdi IŞİD’in uyuyan hücrelerinin faaliyetlerini şu anda ülkenin doğusunda ve Suriye-Irak sınırında artırdığına işaret etti.

Abdi, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin son dönemde giderek artan Türk saldırılarını durdurması için baskı yapmak için özel çaba ve hamlelerde bulunduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Amerikan güçlerinin Suriye'de sonsuza kadar kalmasını istemiyoruz. Özellikle ABD ile ortaklığımızdan önce IŞİD ile savaşmaya başladığımız için, aşırılıkçılıkla mücadele kararlılığımız Amerikan varlığı veya yokluğundan etkilenmeyecek, ancak elde ettiğimiz askeri zafer, siyasi istikrar ABD'deki dostlarımız ile pekiştirilmeyi hak ediyor."

Mazlum Abdi, Kabil'de 13 ABD askeri ve düzinelerce Afgan sivili öldüren IŞİD Horasan grubu saldırısının, IŞİD ve Suriye'deki El Kaide unsurlarının terör saldırılarına geri dönme umutlarını canlandırdığına dikkat çekti:

"El Kaide ve IŞİD'in aşırılık yanlısı grupları, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinden ve Taliban'ın zafer duygusundan ahlaki olarak yararlandı. İdlib'de Taliban'ın zaferini kendisi için bir zafer olarak gören El Kaide günlerce kutlamalar düzenledi. IŞİD, Suriye'nin kuzeydoğusunda yerel halka örgütün geri döndüğünü ve ABD'nin Suriye'den çekilmesinin yakın olduğunu söyleyen tehditler ve mesajlar göndermeye başladı."

SDG komutanı, Suriye ile Afganistan arasındaki farklı bir durum olduğunu ve sahadaki gerçeklerin bunu doğruladığını düşündüğünü söyledi. Kuzey ve Doğu Suriye'de Afganistan'dan çekilmenin yarattığı büyük endişeye rağmen, Amerikalı yetkililerin tam güvenlik istikrarı sağlanana kadar Suriye'de kalmaya devam etme niyetlerini teyit ettiklerini hatırlattı ve ekledi: "Suriye’de Amerikan varlığının şekli ve etkisi de farklıdır."

Abdi, Kürtler arası farklılıkların bölgenin istikrarsızlaşmasına etki eden bir diğer neden olduğuna değinerek, Kürt partilerinin çeşitli topluluklar arasındaki ulusal diyalogda devam etmekte olduğuna da dikkat çekti. Komutan, Kürtler arası diyalogun başarısı için bir ön koşul olduğu için Kuzey Irak'taki gerginliğin durdurulması yönündeki umudunu dile getirerek, "Bu dönemde ilk kez son 20 yılda kaçınmayı ve önlemeyi başardığımız Kürt içi çatışmalar konusunda ciddi korkular var" dedi.

Abdi, ayrıca Washington'u Kürtler arası diyaloğu ve yakınlaşma ve farklılıkları sona erdirme yollarını desteklemeye katılmaya çağırdı.

Haberin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

Öne Çıkanlar