MEB'in, Ensar'la imzaladığı protokol sır gibi saklanıyor

MEB'in, Ensar'la imzaladığı protokol sır gibi saklanıyor
Milli Eğitim Bakanlığı, Ensar Vakfı ile imzaladığı protokolün içeriğini açıklamıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Ensar Vakfı arasında 2017 yılında imzalanan "Değerler Eğitimi Kapsamında Sosyal ve Kültürel Faaliyetler Yapılmasına Dair İşbirliği Protokolü"ne mahkeme kararı olmasına rağmen ulaşılamıyor. 

Öğrenci velisi Avukat Esra Deniz Ağar Şudaşdemir, protokolü merak edip bilgi edinmek için 5 Şubat 2019’dan beri kamu kurumları arasında mekik dokudu. 

Şudaşdemir, protokole ulaşmak için sırasıyla; Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ile Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, TBMM Dilekçe Komisyonu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na dilekçeler verdi. Ancak yanıt alamadı. Şudaşdemir’e protokol bilgisi vermemek için Covid-19 salgını dahi gerekçe gösterildi.

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün bugünkü köşesine taşıdığı konuya ilişkin Şudaşdemir en son ve Ankara 13. İdare Mahkemesi’ne Emekli Yargıtay Üyesi Ali Suat Ertosun ile birlikte başvurdu. Mahkeme protokolün tasdikli örneğinin verilmesine karar verdi. Şimdi mahkeme kararının uygulanması için MEB’in 30 gün süresi bulunuyor. 

‘MEB, DİNİ VAKIF VE CEMAATLERLE YAPTIĞI PROTOKOLLERİ DEVLET SIRRI GİBİ SAKLIYOR’

Şudaşdemir ile protokolün peşine düşen Emekli Yargıtay Üyesi Ali Suat Ertosun, "İki yıllık uğraş sonucu protokolü alamayınca 2020 yılı sonlarında dava açtık. Yürütmeyi durdurma istemlerimiz kabul edilmedi. Ancak Ankara 13. İdare Mahkemesi davayı kabul etti ve iptal kararı verdi. Demokrasilerin vazgeçilmezi, olmazsa olmazı açıklıktır, şeffaflıktır. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, dini vakıf ve cemaatlerle yaptığı protokolleri devlet sırrı gibi saklıyor" diye konuştu.

MEB’in, protokol gizleme durumunun dini cemiyet ve vakıflarla sınırlı olmadığına dikkat çeken Ertosun,  ilgili "Diğer protokolleri internet sitesine koyarken, bunları koymuyor. Başvuruları sürüncemede bırakarak, bıktırmak için çaba harcıyor. Milletvekillerinin soru önergelerine cevap vermiyor. Kanaatimce dini vakıf ve cemiyetlerle, ilgili Genel Müdürlükler veya verilen yetki çerçevesinde İl Milli Eğitim Müdürlükleri'nin imzaladığı yüzlerce protokol var. Daha önceden Ensar Vakfı, Birlik Vakfı ve İlim Yayma Cemiyetinin, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyut Öğretim Genel Müdürlüğü ile imzaladığı protokoller hakkında Danıştay'ın
verdiği yürütmeyi durdurma kararları var" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar