Güvenlik soruşturması teklifinin yeniden oylanmasına karar verildi; Meclis Başkanı, Özel'i tehdit etti

Güvenlik soruşturması teklifinin yeniden oylanmasına karar verildi; Meclis Başkanı, Özel'i tehdit etti
Kamuoyunda 'fişleme yasası' olarak bilinen Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi, muhalefetin oylarıyla reddedilmişti.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Genel Kurul’da dün reddedilen güvenlik soruşturması teklifinin bugün yeniden oylanacağını bildirdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in "Meclis Başkanı koşa koşa geldi. Boncuk boncuk terlemiş" sözlerine de yanıt veren Şentop, "Pişman ederim" tehdidinde bulundu.

TBMM Genel Kurulu’nda Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi'nin reddedilmesi üzerine Başkanlık Divanı toplandı. Muhalefetin iç tüzüğe ve Anayasa'ya aykırı itirazlarına rağmen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanun teklifinin yeniden oylanmasına karar verildi. 

'ELEKTRONİK OYLAMAYA GEÇİLMESİ GEREKİYOR'

Toplantı sonrasında açıklama yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Bu TBMM’de ilk karşılaşılan bir durum değil 2015 yılında, 1997 yılında, 1988’de, 1978’de benzer şeylerle karşılaşılmış. İç tüzük 141. maddesi ‘başkan ile kâtip üyeler birlikte sayar’ diyor. İtiraz yoksa başkan sonucu açıklar, ama varsa elektronik oylamaya geçiliyor. Bu itirazın haklı haksız olduğuna başkan karar veremez. İtiraz varsa ki TBMM TV’nin yayınından da paylaşanlar oldu, itiraz var. Dolayısıyla elektronik oylamaya geçilmesi gerekiyor" savunmasında bulundu.

"İç tüzük 13. maddesine göre itiraz yapma hakkı var" diyen Şentop, sözlerini şöyle değerlendirdi:

"Başkanlık Divanı’na itiraz ediliyor. Bir karar alınıyor. Genel Kurul oyuna sunuyor. Karar sonucuna göre yeniden oylama yapılıyor. HDP’li arkadaşların talebi üzerine 3 Mart 2015’te, aynı gün içinde karar verilmiş.  Meclis iradesi bağlamındaki tartışmaları tamamen manipülatif tartışmalar olarak görüyorum. Meclis iradesi dediğimiz şey oylamaya yansıyan şeydir. Tartışma oylamanın kendisiyle ilgilidir. Bu tartışma aşılmadıkça Meclis iradesi şu yönde bu yönde demek yanlış olur.

Bazı grup başkanvekillerinin açıklamalarını gördüm. Anayasa ve iç tüzük, Meclis Başkanı’na Genel Kurul yönetme yetkisi verir. Meclis Başkanvekilleri, Meclis Başkanı yerine yönetirler. Meclis Başkanı, sorumlu olur. Meclis Başkanı karar verebilir, görevlendirir, gününü, saatini değiştirebilir. Bu konuda yaşanan tartışma olduğunda benim bu tartışmaya dahil olmam görevimin gereğidir."

ÖZEL'E TEHDİT: PİŞMAN EDERİM

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in "Meclis Başkanı koşarak geldi, boncuk boncuk terlemiş" ifadelerine de yanıt veren Şentop, "Bir sıkıntı olduğunu fark ettiğim anda koşa koşa giderim bu benim görevimdir. Fakat bu Meclis’te insanların konuşmalarıyla, hareketleriyle, fizik durumlarıyla ilgili en son espri yapacak kişi bu arkadaşımızdır. Kendisine konuşurken aynaya bakmasını öneriyorum. Bunlar hoş şeyler değil. Fikirlerimizi tartışalım, ama birbirimizin halleriyle, durumlarıyla ilgili değerlendirme yapmaya kalkarsak en çok lafı işitecek olan bu arkadaşımızın kendisidir" dedi

Şentop, "Ben Meclis Başkanı olarak seviyeyi düşürmek istemem ama bu işi çok daha iyi yapabileceğimi ifade etmek isterim. Pişman ederim" sözleriyle Özel'i tehdit etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar