Meclis karıştı: Çık dışarı nefes al!

Meclis karıştı: Çık dışarı nefes al!
HDP’li kadın vekiller, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde 'İstanbul Sözleşmesini Geri Getireceğiz' dövizi açarak eylem yaptı. Vekillerle komisyon başkanı Yılmaz arasında tartışma çıktı.

Seda TAŞKIN 


ARTI GERÇEK- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2022 yılı bütçe görüşmelerine başlandı. AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan Komisyonda, HDP kadın milletvekilleri ile komisyon başkanı Cevdet Yılmaz arasında tartışma çıktı. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün başlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçe görüşmelerinde, HDP’li kadın vekiller "İstanbul Sözleşmesini Geri Getireceğiz ve Uygulatacağız" ve "Kadın Yoksulluğuna Hayır", "Kadınlar İçin Adalet" yazılı dövizlerle eylem yaptı. Yapılan eylemde kadın vekiller komisyona "Kadın yoksulluğuna karşı nasıl önlemler almayı düşünüyorsunuz?, İstanbul Sözleşmesi’ni neden geri çektiniz?" sorularını yöneltti.
Ayşe Acar Başaran, Yılmaz’a seslenerek, "Kadınlara pozitif ayrımcılık demiştiniz.  Kadınlara ek süre istiyoruz. Şu anki uygulamadan görmüş olduk ki, muhalefet olunca ayrımcılık uygulanıyor. Herkes eşittik ama bazıları daha eşittir uygulaması var. Belki Bakana eleştiri sunardık, belge sunardık.  Bütçenin tamamında genel bir eleştirimiz vardı. Bu bütçede AKP’nin önceki bütçesi gibi savaşa ayrılan bir bütçe var. Kadını aile içinde tanımlayan ama bireysel olarak görmek istemeyen politikalar gibi burada da ailenin içine sıkıştırılan bir bütçeyle karşı karşıyayız" dedi. 

Başaran, Komisyon başkanı Yılmaz’a, "Tamam Başkan, kadınlara biraz tahammül edin. Kadınlara parmak sallanmayacağını bizden öğreneceksiniz" dedi. 

TELEFON KONUŞMASI YAPAN KOMİSYON BAŞKANINA TEPKİ 

Daha sonra konuşan Kerestecioğlu söz alarak, "bu ülkede kadınlar şiddete uğruyor. Taciz ve istismar edilip öldürülüyoruz. Önlemlerin belirlenmesi için komisyon kurduk" dedi. Konuşma yaparken Komisyon başkanının telefonla konuşulması üzerine tepki gösteren Kerestecioğlu, "Kadınlar ölüyor diyoruz. Her yerde saygı diyorsunuz, burada saygısızlık yapıyorsunuz" dedi. 

‘ÇIK DIŞARI NEFES AL’

Kerestecioğlu, kendisini dinlemeyen komisyon başkanına ‘Size seslenmiyorum, kadınlara sesleniyorum" diyerek yanıt verdi. Başaran da duruma tepki göstererek, "Sabahtan beri proveke ediyorsun. Çık dışarı. Çık dışarı biraz nefes al" diye tepki gösterdi.

Öne Çıkanlar