Meclis’te AKP- CHP arasındaki ‘FETÖ’ tartışması hakarete dönüştü

Meclis’te AKP- CHP arasındaki ‘FETÖ’ tartışması hakarete dönüştü
Meclis’te AKP ile muhalefet arasında 'FETÖ' tartışması yaşandı. AKP’li Akbaşoğlu ile CHP’li Özkoç, arasındaki tartışma hakaretleşmeye kadar vardı.

Meclis Genel Kurulu’nda söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Reyhanlı Katliamı’nda yaşamını yitiren 53 kişiyi andı. Beştaş, "Katliamdan bir buçuk yıl sonra dava açıldı. Maalesef yine cezasızlıkla sonuçlandı. Reyhanlı’da ihmal, provokasyon vardı. Yaralananları selamlıyor ve yaşamını yitirenleri saygıyla anıyorum" dedi.
 
‘KİRLİ SAVAŞLARIN BİR SONUCU’
 
UNICEF Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Adele Khodr yaptığı yazılı açıklamadan atıfta bulunan Beştaş, "Khodr, ‘Milyonlarca Suriyeli çocuk Suriye'de ve komşu ülkelerde hala korku, belirsizlik ve ihtiyaç içinde yaşıyor’ dedi. Ülke içinde 6,5 milyon, komşu ülkelerde ise 5,8 milyon çocuğun insani yardıma ihtiyaca olduğu vurgulanan açıklamada, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle gıda da dahil olmak üzere temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarının hızla yükseldiği kaydedildi. Açıklamada 11 yıldır iç savaşın devam ettiği Suriye’de 13 bin çocuğun öldürüldüğü belirtilirken, sadece bu yılın ilk 3 ayında 213 çocuğun öldürüldüğü bildirildi. 2011 yılından bu yana devam eden iç savaş, bu ülkede 500 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı. Mültecilere dair tartışmaların yaşandığı bugünlerde özellikle ‘savaş bitti, geri dönsünler’ diyenlere, UNICEF hali hazırda hala belirsizliğin devam ettiğini, hala insani yardıma ihtiyacı olan milyonlarca çocuğun olduğunu söylüyor. Tüm bu tartışmalar içinde savaşların yıkımlarının çok daha uzun bir zaman dilimine yayıldığı gerçekliğini ve mülteci sorununun neden değil, kirli savaşların bir sonucu olduğunu unutmamak gerekiyor" diye belirtti.
 
‘CEZAEVLERİNDE HÜRRİYETİ TAHDİT SUÇU İŞLENİYOR’
 
İnfaz yakmalarına değinen Beştaş, "Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde, ‘örgüt üyesi olma’ iddiasıyla 2016 tarihinden bu yana tutuklu olan gazeteci Dilan Oynaş, 26 Nisan’da cezası bitmesine rağmen tahliye edilmedi. Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun, ‘pişmanlık’ dayatmasını kabul etmeyen gazeteci Oynaş’ın, ‘iyi halli’ olmadığı gerekçe gösterilerek tahliye edilmediği kaydedildi. Kimseye pişmanlık dayatması yapılamaz. Cezaevlerinde hürriyeti tahdit suçu işlenmeye devam ediyor. Adalet Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz" diye konuştu.
 
‘ERDOĞAN YARGILANACAK’
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Özkoç da Reyhanlı Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anarak, sözlerine başladı. RTÜK’ün muhalif yayınlara "Suçu ve suçluyu övme" suçundan ceza vermesine de tepki gösteren Özkoç, "Gezi olayları ile ilgili Özgür Özel konuşuyor. RTÜK cezaevi veriyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fethullah Gülen’i, Zekeriya Öz’ün arkasında duran lider değil miydi? Birini yargılamak istiyorsa RTÜK televizyonları, siyasetçileri, gazetecileri, yazarları değil. Recep Tayyip Erdoğan’ı yargılayacak" ifadelerini kullandı.  
 
Söz alan AKP Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, muhalefete yüklendi. Muhalefeti Gülen cemaati ile suçlayan Akbaşoğlu’nun sözleri tartışmaya neden oldu.
 
‘VİDEOLARINIZI GETİRSEK ULUSLARARASI YOL OLUR’
 
Akbaşoğlu ardından sataşmadan söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "FETÖ’yü bu ülkeye bela eden sizsiniz. ‘Ne istedik de vermedik’ diyen AKP Genel Başkanı’dır. Videoları açıklamaları buraya getirsek herhalde uluslararası yol olur. Kendi içinizdekilere savaş açıp, sonra hukuksuzlukları dile getiren muhalefeti suçlayamazsınız" sözleriyle karşılık verdi.
 
Beştaş, devamla şunları söyledi: "Cemaati yargıya yerleştirmek için yasa çıkardınız. Onlarla fotoğraflarınız hafızalarda, sitelerde dururken, başka partileri suçlarken düşünmüyor musunuz? Hangimizin telefonu, iletişimi var. Hangimiz ‘ne istedin de vermedik’ dedik. Hamaset yapacaksınız diye halkı kutuplaştırmaktan vazgeçin."
 
Akbaşoğlu, "Beraber yürüdük bu yollarda" diyerek, AKP’li Erdoğan’a övgüler sıraladı. AKP’lilerin Gülen cemaati ile fotoğraflarını unutan Akbaşoğlu, "Her zaman milletimizle yürüdük" sözlerini sarf etti.
 
CHP: HAMASET SUÇU ÖRTEMEZSİNİZ
 
Söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "Hamaset yaparak, suçu örtemezsiniz. FETÖ’cü kalkışmayı yapan generalleri getiren AKP iktidarıdır. Bağırarak, çağırarak olmaz" sözleriyle yanıt verdi.
 
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Dün ne söylediysek bugün de aynısını söylüyoruz. Onlar gibi kendimizi her gün yeniden sıfırlayıp, bir şeyler söylemiyoruz" dedi.
 
‘MÜSAMERE ALANI DEĞİL’
 
Akbaşoğlu’nun Erdoğan’a şiir okumasına ilişkin CHP’li Engin Özkoç, "Burası müsamere alanı değil. 23 Nisan Çocuk Bayramı değil, şiir okumanın anlamı yok" dedi.
 
‘BİRBİRİNİZLE ÇELİŞMEYİN’
 
Beştaş, "Parti yönetimi ve Genel başkan arasında ipin ucu kaçtı. Akbaşoğlu’ndan Recep Tayyip Erdoğan’ı övgü seansı dinledik. Genel başkanları muhalefeti hedef alarak, göçmenlere dair ‘Allah’ın izniyle siz bu kardeşlerinizi gönderemeyeceksiniz’ diyor. Genel başkanlarından haberleri yok. Haberleşme ağları gelişti, telegram, Whatsapp var. Haberlere bakın, birbirinizle çelişmeyin" ifadelerini kullandı.
 
‘SEN ŞEREFSİZSİN’
 
AKP’li Akbaşoğlu’nun 8-9 Nisan 2014’de ABD’de çekilen Engin Özkoç’un da yer aldığı fotoğrafı göstermesi üzerine CHP’li Engin Özkoç, "Bir insanın gerçekleri konuşması gerekir. ABD’de ye gittiğimizde (Akbaşoğlu’nu işaret ederek) Grup Başkanvekiliniz uçakta yanımızda oturuyordu. Genel Başkan Yardımcılarınızdan 7 tanesi vardı. Sizin FETÖ ile resim çektiren, yan yana olan bakanlarınız hala görevde. Bizi FETÖ’cülük ile suçlamak şerefsizliktir. Sen buna layıksın" dedi.
 
‘YALAN SÖYLEYEN HAYSİYETSİZDİR’
 
Bir kez daha söz alan Akbaşoğlu, "Büyük bir telaş içerisindesiniz. Şeref ve haysiyet yoksunu olan ancak ve ancak yalan söyleyendir. Yalan söyleyen haysiyetsizdir. Hani burada bizim grup başkanvekilimiz yok. Haysiyetsiz ve şerefsiz olan sensin. Söylediğini aynen iade ediyorum" sözlerine CHP sıralarında tepkiler geldi.
 
Söz alan CHP’li Engin Özkoç, "Yalancı bir adam. O dönemde kendisinin grup başkanvekili, milletvekilleri, Genel başkan yardımcılarının olduğu dönemdir. Yüzün kızarmadan burada nasıl konuşuyorsun" diye karşılık verdi.
 
Meclis Başkanvekili Sadi Süreyya Bilgiç, çıkan tartışmalar nedeniyle Genel Kurul’a 15 dakika ara vererek, Grup Başkanvekillerini kürsü arkasına çağırdı.
 
Genel Kurul verilen ara ardından devam edecek. (MA)

 
 

Öne Çıkanlar