Meclis’te koronavirüsü ile igili araştırma komisyonu önergesi

Meclis’te koronavirüsü ile igili araştırma komisyonu önergesi
‘Devletin yaşatma görevi bağlamında corona virüsünün yayılması halinde alınabilecek önlemlerin belirlenmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi acil ve önemli bir gündemdir.’

ARTI GERÇEK-Çin’in Hubey eyaletindeki Vuhan kentinte ortaya çıkarak dünyaya yayılan ve şimdiye kadar 213 kişinin hayatını kaybettiği koronavirüs salgını ile ilgili Meclis’te araştırma komisyonu kurulması için önerge verildi. Teklif, Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından Meclis’e sunuldu.

HDP’nin hukukçu Milletvekili Meral Danış Beştaş tarafindan TBMM Başkanlığına verilen araştırma önergesi dilekçesinde, Çin’den dünyaya yayılan ve Dünya Sağlık Örgütü’nün acil durum ilanı vermesine sebep olan virüsle ilgili "Uluslararası kamu acil sağlık durumu ilan etmiş olup yayılan bu hastalığın telafisi imkansız zararlara yol açma riski yüksek olup bu bağlamda corona virüsünün ülkedeki yaygınlığının tespiti ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 104’üncü ve 105’inci Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim" talebinde bulundu.

'VİRÜSÜN YAYILMA HIZI ARTTI'

Önergenin gerekçesi şöyle açıklandı:

"Virüs, Çin ana karası dışında Hong Kong, Makao ve Tibet özel idari bölgeleri ile Tayvan'da görülürken, bölge ülkeleri Tayland, Güney Kore, Japonya, Singapur, Vietnam, Malezya, Kamboçya, Sri Lanka ve Nepal de ülkelerinde virüsü taşıyan kişilerin olduğunu doğrulanmıştı. Yeni tip corona virüs, çoğunlukla Çin'den bu ülkelere giden kişiler yoluyla Filipinler, Hindistan, Finlandiya, Fransa, Kanada, ABD, Avustralya, BAE ve Almanya'ya da sıçramıştır.

Virüs nedeniyle Rusya, Çin’le sınırını kapatma ve Çin vatandaşlarına vize sınırlaması getirme kararı almıştır. Yine riskin yoğun olduğu ülkeler kendileri için gerekli tüm önlemleri almış ve gereklilikleri yerine getirmiştir. Dünyada 7,7 milyar kişi yaşıyor olup dahası insanların artık birbirleriyle daha fazla temas halinde olmaları ise önlem alınmasını gerekli kılmaktadır.

Ayrıca, küçük mekânları daha fazla insanın paylaşması sonucunda da hastalıklara neden olan mikroplara maruz kalma riski artmakta olup risk de bu ölçüde artmaktadır.

Yine uçak,, tren ve otomobil gibi ulaşım araçları, bir virüsün bir günden daha kısa bir süre içerisinde dünyanın yarısını gezebileceği anlamına gelmektedir. Corona virüs, ortaya çıkmasından sonraki birkaç hafta içerisinde 16'dan fazla ülkeye yayılmış olup 2019 yılında havayolu şirketleri, 4,5 milyar yolcu taşımıştır. Oysa bu sayı, 10 yıl önce sadece 2,4 milyardı.

Yani söz konusu corona virüsünün yayılma hızı artmış olup Avrupa, Asya ve Amerika kıtalarına yayılmış; diğer ülkeler gerekli önlemleri aldıklarını duyurmuştur. Daha evvel de sars, ebola, domuz gribi gibi vakalar tüm dünyayı etkisi altına almış ve çok sayıda yaşam kaybı meydana gelmişti. Şu anda ise tehlikesi ve yayılım hızı daha büyük ve etkili bir virüs dünyayı kasıp kavururken Türkiye’de henüz bir önlem alınmamış olması anlaşılır değildir. Halihazırda hastanelerde ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısının olağan hastalıkların dahi tedavisini olumsuz yönde etkilediği bir gerçeklikte; corona virüsüne karşı yeterli çalışmaların yürütülebileceğine dair derin kaygılar mevcuttur."

‘ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI’

"Devletin yaşatma görevi bağlamında corona virüsünün yayılması halinde alınabilecek önlemlerin belirlenmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi acil ve önemli bir gündemdir. Her ne kadar iktidar partisi her şeyin devletten beklenmeyeceğini ifade etmekteyse de aksine yöneticilerin halka karşı sorumlukları doğrultusunda hareket etmeleri ve gerekli önlemleri almaları asli görevidir. Bu görev bağlamında corona virüsünün Türkiye’de olup olmadığı ve olası risklerin tartışılması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi parlamentonun da görevi olup buna dair bir araştırma komisyonu kurulmalı ve gerekli çalışmalar yürütülmelidir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar