Meclis’te Okmeydanı gerginliği: Gerçekleri duymak zorunuza mı gidiyor?

Meclis’te Okmeydanı gerginliği: Gerçekleri duymak zorunuza mı gidiyor?
AKP milletvekilleri ile HDP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. AKP’ye tepki gösteren HDP’li Murat Çepni, 'Gerçekleri duymak zorunuza mı gidiyor?' dedi.

TBMM Genel Kurul’unda Okmeydanı’nda yaşanan polis şiddetini ve mağduriyeti dile getiren HDP’li Musa Piroğlu, "Okmeydanı'ndaki direnişin halkın direnişidir. Eğer Okmeydanı'ndaki direnişe sessiz kalırsak sıra bize gelecek" dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda AKP milletvekillerinin imzasıyla getirilen "Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" görüşülüyor.

Teklifin maddelerine verdikleri önerge üzerine söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, söz aldı. Piroğlu, Okmeydanı’nda kentsel dönüşüm adı altında yurttaşlara yapılan zulme değindi. "Okmeydanı'nda zulüm var, Okmeydanı'nda devletin halka karşı zulmü var, Okmeydanı'nda polisin halka karşı, yoksul halka karşı zorbalığı var" diyen Piroğlu, " İnsanların evinin elektriği kesiliyor, insanların doğal gazı kesiliyor ve insanlar evini terk etmeye zorlanıyor. Ne için? Ranta ve talana açmak için. Ne için? Yandaş inşaat baronlarını ve onu besleyen, ondan otlanan, ondan nasiplenen yandaşları zengin etmek için. Halkın evine, halkın yaşamına göz konuyor. Nasıl ki halkı sefalete mahkûm edip açlıkla terbiye etmek istiyorlarsa Okmeydanı'nda da elektriğini ve gazını kesip halkı terbiye etmek istiyorlar" dedi.

'GÖZCÜLÜK YAPAN HERKES SUÇ ORTAĞIDIR’

Mağdur edilen bir ailenin astım çocuğu olduğunu söyleyen Piroğlu, "Astım hastası çocuğu olan bir kadına haykırıyor ‘Çocuğum ölecek’ diyor. Ben buradan sesleniyorum: O evleri kesen bütün sorumlular, kesme emrini verenler, ona parmak kaldıranlar ve o polisler, o kesmeye gözcülük eden herkes bu cinayetin suç ortağı olacak ve eninde sonunda yargılanacaklar. Okmeydanı'nda engelli hastalar, engelli insanlar var, kalp hastaları var ve insanlar iki gündür mahallelerini korumak için polise direnmeye, polise karşı mücadele etmeye devam ediyorlar. Bir kadın sesleniyor, kaldırıma oturmuş, hırpalanmış, dayak yemiş, diyor ki: ‘Bizim polisimiz bizi dövüyor’ Ben diyorum ki devlet inşaat baronlarının elinde olduğu sürece, devlet patronların ve zenginlerin elinde olduğu sürece, devlet sarayın elinde olduğu sürece bu polis o kadını dövmeye devam edecek çünkü polisin bir tane görevi var, şu andaki görevi, bu yağmaya gözcülük etmek" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL HALKINA ÇAĞRI

Okmeydanı'ndaki direnişin halkın direnişi olduğunu söyleyen Piroğlu, İstanbullulara seslenerek, " Ben buradan bütün İstanbul'a, bütün ülke halklarına sesleniyorum: Eğer Okmeydanı'ndaki direnişe sessiz kalırsak eğer yağma ve talana sessiz kalırsak bilelim ki sıra bize gelecek, onların evini yıkanlar yarın bizim evimizi yıkacak, işçiyi işsiz bırakanlar yarın bizim işimizi de elimizden alacaklar" dedi.

TANSİYON YÜKSELDİ

Piroğlu’nun konuşması sonrası AKP milletvekilleri ile HDP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. AKP’ye tepki gösteren HDP’li Murat Çepni, "Gerçekleri duymak zorunuza mı gidiyor?" diye karşılık verdi. AKP’li Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın "Terbiyesizlik yapma" sözleri ardından tansiyon daha da yükseldi. HDP’li Murat Çepni de "Sensin terbiyesiz" diye karşılık verdi. AKP’li Turan’ın "haddini bil" sözleri ardından Çepni’de karşılık verdi. HDP ve AKP milletvekillerinin ayağa kalkması üzerine Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, uyarıda bulundu. AKP’li İbrahim Aydemir’in "Otur lan" sözleri de tansiyonu daha da yükseltti. HDP ve AKP milletvekilleri arasında karşılıklı yapılan sataşma nedeniyle Meclis Başkanvekili oturuma 5 dakika ara verdi.

‘BELLİ MÜTEAHHİTLER KORUNUYOR’

Ara ardından devam eden Genel Kurul’da söz alan HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da Okmeydanı’nda yaşananlara dikkat çekti. Okmeydanı’nda ciddi bir dram yaşandığına işaret eden Kenanoğlu, "Hiçbir şekilde hakkın, hukukun tanınmadığı, 16 defa iptal edilen, reddedilen bir karar var ve buna rağmen de ısrarla orada bir kentsel dönüşüm yapmak isteyen Belediye Başkanı var. Okmeydanı'nda insanların kabul etmediği şekilde, zoraki bir kentsel dönüşüm söz konusu. Tabii, mahalle halkı da diyor ki: ‘Ya, bu kentsel dönüşüm filan değil, bu rantsal dönüşüm’ Yani belirli müteahhitlerin burada koruyup kollandığı bir sistem var" diye konuştu.

KENANOĞLU’NDAN AKP’YE: SİZE OY VERENLER MAĞDUR EDİLİYOR

Belediye Başkanı’nın Okmeydanı’nda yaşayanları "Marjinal gruplar" olarak lanse etmesine dair de Kenanoğlu, "Biraz önce, bu konuşmadan önce oradaki tanıdığım bir dernek başkanını aradım dedi ki: ‘Buradaki bu mahallede, şu anda bu mağduriyeti yaşayanların büyük çoğunluğu da AKP'ye oy verenler.’ Hani böyle işine gelmediği zaman marjinal ilan ediliyor ya kolaylıkla, böyle değil. ‘Şu anda o mağduriyeti yaşayanların büyük çoğunluğu da AKP'ye oy veren mahalleliler’ dedi çünkü mahalleden birisiyle görüştüm. Dolayısıyla buradaki sıkıntıyı dile getirdiğim zaman... Ya, bu çözülsün diye dile getiriyoruz biz burada, bunun için konuşuyoruz çünkü hakikaten insanların hastaları var, mağdur olmuş insanlar var, engelli insanlar var ve onların orada elektriği, suyu, gazı kesilerek orada başka bir işkenceye maruz bırakılıyorlar ve hakikaten ölümlere sebep olacak vakalar da söz konusu" dedi. (MA)

Öne Çıkanlar