Belarus-Polanya sınırında iki Türkiye vatandaşı kayıp

Belarus-Polanya sınırında iki Türkiye vatandaşı kayıp
18 Kasım Perşembe günü Belarus sınırına giden Mehmet Ali Okan ve Tayyip Belge’den haber alınamıyor. Aileleri gençlerin hayatlarından kaygı duyuyorlar.

Esra ÇİFTÇİ


ARTI GERÇEK- Belarus sınırından Polanya'ya geçmeye çalışan iki Türkiye vatandaşı kayıp. Ağırlık Iraklı sığınmacıların bulunduğu sınara giden 27 yaşındaki Mehmet Ali Okan ve 25 yaşındaki Tayyip Belge'den yaklaşık bir haftadır haber alınamıyor.

18 Kasım Perşembe günü  İstanbul Havalimanı'ndan uçağa binerek Belarus’un başkenti Minsk’e giden gençlerin aileleri çocuklarının hayatlarından endişe ettiklerini söylüyor. Hiçbir yetkiliye ulaşamadıklarını belirten aileler olayı şöye anlatıyor:

"18 Kasım günü Minsk'e uçuyorlar. O gece Minsk’te bir otelde kalıyorlar ve ertesi gün cuma sabah 09.00 gibi, Polonya sınırına gidiyorlar. Aynı gün mü, yoksa ertesi gün mü bilinmiyor. Sınırı 250 metre geçerek Polanya’ya geçiyorlar. Polonya polisi Mehmet Ali Okan ve Tayyip Belge’yi yakalıyor, üzerlerinde bulunan cep telefonlarını ve tüm paralarını alıp, bir de üzerine dövüp Belarus sınırına geri getiriyorlar. Mehmet Ali Okan, Belarus’ta bulunan sığınmacılardan birinin telefonu ile babasını arıyor ve durumu anlatıyor, hatta bulunduğu yerin konumunu da atıyor babasına. Mehmet Ali Okan’ın telefonda gönderdiği yer bildirme konumuna göre bulundukları yer, Svislach Bölgesi, Belarus Grodno Bölgesinde bir ilçe. En son 24 Kasım Çarşamba günü babasıyla görüşen Mehmet Ali Okan ve Tayyip Belge’den daha sonra haber alınamıyor."

-Mehmet Ali Okan

Her ikisinin de aileleri çocuklarının hayatlarından kaygı duyuyorlar.

Mehmet Ali Okan’ın babası, Nurettin Okan, çocuğunun sağlık durumunu iyi olmadığını, hava koşulları ve yaşadıklarından dolayı yorgun düştüğünü ve oğlunun kendisiyle en son telefonda konuşurken sesinin çok bitkin geldiğini söylüyor. Baba Nurettin Okan, kaç gündür çocuğunun bir şey yemediğini de belirterek ailecek perişan olduklarını söylüyor.

-Nurettin Okan

Nurettin Okan, Belarus bulunan Türk büyükelçiliğine ulaştığını, Mehmet Ali Okan’ın tüm bilgilerini onlara gönderdiğini söylüyor. Nurettin Okan, Belarus Türk Büyükelçiliğinin kendisine söylediklerinden de endişe duyduğunu belirtiyor. Belarus Türkiye Büyükelçiliği, sınırın olduğu bölgenin askeri bölge olduğunu, hiçbir şey yapamadıklarını, ancak Belarus yetkilelerinin onları arayıp Mehmet Ali Okan ve Tayyip Belge’nin kendilerinde olduğunu ve gelip almalarını söyledikleri taktirde gidip onları teslim alacaklarını söylediklerini ifade ediyor.

Nurettin Okan, "Belarus bu çocukları kabul etmiyor. Polonya sınırı da geçmelerine izin vermiyor. Anladığım kadarı ile orası tampon bölge. Hiçbir iletişim yok. Oğlumun beni aradığı Iraklı sığınmacının telefonunu aradım. Ben Kürtçe biliyorum, onlar Soranca konuştuğu için birbirimizi anlamakta zorluk çektik ama anladığım bana bir grubun Minsk’e gitmeye çalıştıklarını, sınırdaki askerlerin müdahale ettiklerini ve her birinin dağıldığını söyledi"

Nurettin Okan oğlu Mehmet Ali Okan ile en son 24 Kasım Çarşamba günü konuştuğunu, o konuşmanın da iki dakika sürdüğünü ve o günden beri çocuğundan haber alamadığını söylüyor. Nurettin Okan, "Bu çocuklar Türkiye vatandaşı, daha nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Her ikisinin de Türkiye’de yasal bir sorunu yok, tamamen Avrupa’ya gitmek, orada yaşamak istediler" diyerek, Tayyip Belge’nin ailesi ile birlikte çocuklarının akıbetini merak ettikleri, hayatlarından endişe duyduklarını ve bir an önce çocuklarına kavuşmak istediklerini söylüyor.

Polonya-Belarus sınırına basın giremiyor, yetkililerde olup biteni ayrıntılı açıklamıyor, oradaki sığınmacıların ve yardım kuruluşlarının ulaştırdıkları bilgilere göre bölgenin çok soğuk olduğu, yemek ve ilaçlarının olmadığı. Sığınmacılar, hayal ettikleri hayatı dikenli tellerin ve askerlerin arasında aç biilaç ruh halleri karışık bir şekilde umut ve umutsuzluk arasında geçiriyor.

SINIRDA NE OLUYOR?

Avrupa Birliği (AB) ve Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko arasındaki siyasi anlaşmazlık yüzünden binlerce göçmen yaklaşık bir aydır Belarus-Polonya sınırında bekliyor. Son aylarda tansiyonun yükseldiği AB-Belarus sınırında korkunç bir göçmen krizi yaşanıyor. Orta Doğu’dan Belarus’a gelen mülteciler, soğuk hava koşullarının yanı sıra, yeme-içme, barınma, hijyen ve birçok sorun karşısında perişan halde bekliyorlar. Avrupa Birliği ülkeleri Belarus’un bu "hibrit savaşta" mültecileri silah olarak kullandığını iddia ederken, Minsk yönetiminin arkasında ise Rusya’nın olduğu öne sürüldü.

Sorun ne olursa olsun soğuk hava koşullarında aç perişan bir şekilde yerlerinden, yurtlarından vazgeçen bir umut Avrupa yollarını deneyen binlerce insanı kimse düşünmüyor. Bölgeye kamp kuran binlerce göçmen, Polonya sınırını geçerek Avrupa Birliği’ne (AB) ulaşmaya çalışıyor. Sığınma krizinin derinleştiği Belarus-Polonya sınırında hayatını kaybeden göçmenlerin sayısı da artıyor. Yine bir şekil sınıra kadar gitmiş sonrasında akıbetleri ne oldukları bilinmeyen sığınmacılar da var. Bunlardan ikisi de Belarus sınırında iki gündür haber alınamayan Mehmet Ali Okan ve Tayyip Belge.

Öne Çıkanlar