Mehmet Eymür işkenceleri itiraf etti: Yargı, zamanaşımı olduğunu düşünüyor

Mehmet Eymür işkenceleri itiraf etti: Yargı, zamanaşımı olduğunu düşünüyor
MİT eski yöneticisi Mehmet Eymür'ün itirafları üzerine, yargı sessizliğini korudu.

MİT eski yöneticisi Mehmet Eymür, T24'den Gökçer Tahincioğlu'na verdiği röportajda, yapktığı işkenceleri ve örtülü operasyonları itiraf etmişti. İtiraflar üzerine gözler argı'ya çevrildi ancak duruma ilişkin hiçbir açıklama yapılmadı. Soruşturmaya dahi çağırılmayan Eymür hakkında yargı zamanaşımının dolduğu görüşünde.

açıklamalarının ardından 15 gün geçen Eymür hakkında HDP, HKP ve Diyarbakır Barosu "işkence" suçundan suç duyurusunda bulundu. DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre; ulaşılan yargı kaynakları, savcılığın sessiz kalmasını "zamanaşımı süresi"ne bağladı. Kaynaklar Eymür'ün itiraflarının 1970'lere kadar uzandığını belirterek, buna ilişkin yargılama yapılamayacağını kaydetti.

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, konuya dair açıklmada bulundu. Eren, Eymür'ün işkence yaptığını itiref ettiğinin altını çizerek, ifadesinin alınmasını ve soruşturmanın genişletilmesini istedi. Türkiye'de kamu görevlilerinin işlediği suçlara karşı cezasızlık politikası olduğunu da belirten Eren, "Herkesin bildiği gibi 1990'lı yıllarda bu bölgede çok ağır insan hakları ihlalleri yaşandı. Gözaltında kayıplar faili meçhul cinayetler, işkence vakaları hep gündemdeydi. Aslında herkesin bildiği bir gerçekti. Ama maalesef hiçbir zaman soruşturmaya konu olmadı" ifadelerini kullandı. 

"İnsanlığa karşı suçlarda zamanaşımı olmaz" diyen Eren sözlerine şöyle devam etti:

"İşkenceye dair bir ikrar var mı var, o dönem gözaltında kayıplarla ilgili beyan var mı var? Bu anlamda biz talepte bulunurken bu dosyaların insanlığa karşı suç tanımlamasıyla hiçbir zaman zamanaşımına uğramayacağını ve bütün o dönemin dosyalarının açılmasını bu beyanlar doğrultusunda talep ettik."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar