Meke Gölü'nde artık sandal yerine otomobille gezilecek

Meke Gölü'nde artık sandal yerine otomobille gezilecek
Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan Meke Gölü yeraltı sularının bilinçsiz kullanımı yüzünden tamamen kurudu.

Meke Gölü, 5 milyon yıl önce volkanik bir patlamayla meydana gelen kraterin, zamanla su dolması ile oluştu. 9 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci patlamanın olmasıyla günümüzdeki haline kavuşmuştu.

O andan sonra yeraltı su kaynaklarından beslenen ve suyu tuzlu olan Meke Gölü'nün ortasındaki, 50 metre yüksekliğindeki volkan konisi hala yerli yerinde ancak göl için aynı şey söylenemez.

Daha önce 12 metre derinliğinde su bulunan Meke Gölü, yıllardır süren bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yeraltı su seviyesinin sürekli düşmesi nedeniyle kurudu. 9 bin yıldır su bulunan gölde şimdi neredeyse bir avuç su bulunuyor.

Gölün kurumasının nedenlerini anlatan  Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık bölgedeki yağış azlığı ve yeraltı suyunun aşırı kullanımı olduğunu söylüyor:

"Sadece Meke Gölü kurumuyor, Konya kapalı havzasındaki birçok sulak alanda, benzer durumla karşı karşıyayız. Meke, su yüksekliği geçmişte de az olduğu için en çok etkilenen bölge orası oldu. Nedeni, Türkiye genelindeki yağışların yarısından daha azı Karapınar bölgesine yağmasıdır. Genel ortalama 642 milimetre yağış olurken, Meke civarında 250 milimetre yağış alıyor. Türkiye ortalamasının yarısından daha az. Öte yandan en fazla yeraltı su tüketiminin olduğu bölgedir. Bu da yüzeyde çok fazla su olmadığı için 60'lı yıllardan sonraki yeraltı su üretimi ve yeraltı suyunun tarımsal sulamada kullanımıyla başlayan süreç sürekli Meke'nin aleyhine işlemiştir. 90'lı yıllardan sonra yavaş yavaş çekilmeye başlayan göl, 2000'lerden sonra sinyaller vermeye başlamıştır. Meke ile ilgili bolca yağış olması ve yeraltı suyunun yükselmesi temennisinde bulunmak lazım."

'ESKİ GÖRKEMLİ GÜNLERİNE DÖNME ŞANSI YOK'

Konya kapalı havzasının tamamında alınacak tedbirlerin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Arık, "Meke’nin tek başına eski, görkemli günlerine dönme şansı yok. 60'lı yıllardan sonra devam eden yeraltı su kullanımı ve artan kuraklık nedeniyle hemen her yıl havzada yeraltı su seviyesinde 1,5- 2 metre civarında düşme oluyor. Siz 1970'li yıllarda yüzeyde bulduğunuz suyu şimdi 50- 60 metre derinde buluyorsunuz. Zaten Meke'de su kalınlığı en derin yerinde 2 metre civarındaydı. Hemen yakınındaki Akgöl'de, Acıgöl'de, Akşehir Gölü'nde, Eber Gölü'nde, bütün havzada sulak alanların çoğu kurumuş vaziyette ya da kurumaya yüz tutmuş haldedir. Tek başına Meke'nin kurtarılması değil; Konya kapalı havzasının tamamında alınacak tedbirler önemli" diye konuştu. 

KONYALILAR ARTIK SANDAL YERİNE OTOMOBİL TURU ATACAK

Suların çekilmesiyle birlikte göl tabanındaki kirlilik de gözönüne çıktı. Çok sayıda şişe, araç lastiği ve ayakkabının göze çarptığı gölde suların çekilmesiyle sandallar yerine  otomobillerle geziliyor.

(DHA)

Öne Çıkanlar