Memet Ali Alabora yeni oyunuyla turneye çıkıyor

Memet Ali Alabora yeni oyunuyla turneye çıkıyor
Mehmet Ali Alabora'nın oynadığı Memleketimden İnsan Manzaraları oyunu şubatta turneye çıkıyor.

Philip Mackenzie’nin sahneye koyduğu, Nazım Hikmet’in Memleketimden İnsan Manzaraları adlı epik şiirinin ilk kitabından oluşan tek kişilik oyun, 2020 Şubat ayında itibaren Avrupa’da ve dünyanın farklı yerlerinde turne yapacak. Oyunda yer alacak olan Memet Ali Alabora, 6 yıl sonra ilk kez Türkçe bir oyunla sahnede olacak.
Yönetmen Philip Mackenzie, Nazım Hikmet’in metnini sahneye göstermeci bir biçimde aktarmak istemediğini, ses ve ışığı kullanarak, Nazım’ın dizeleri ile Memet Ali Alabora’nın sesini sahnede buluşturup, yeni bir dünya yaratmak istediğini söylüyor. Mackenzie, Alabora’nın kişisel yolculuğunu ve onun şairin yargılamalar, cezaevi, sürgün ve davalarla geçmiş ömrüyle kurduğu siyasal, tarihsel, kültürel bağları, bir bütün olarak duygusal bir paydaşlığa yerleştirerek tek kişilik bir oyuna dönüştürdü.

Yapımda yer alan herkesin ayrı ayrı hikâyelerinin yanında, sürekli turne yaparak yollarda olmak için tasarlanan oyun, Türkiye’nin dört bir yanından Avrupa ve dünyaya siyasi ve ekonomik nedenlerle göç etmiş insanları ‘sürgün’de bir araya getirirken, 1941’in insan manzaralarını anlatarak, bugün memleketlerinden uzak kalmış insan manzaralarına tanıklık ediyor.

Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) tarafından organize edilen oyunun, tarih ve zamanlarını öğrenmek için Be Aware’ın facebook sayfasını takip edebilirsiniz.

Öne Çıkanlar