Memur ve memur emeklisinin maaş zam oranı belli oldu

Memur ve memur emeklisinin maaş zam oranı belli oldu
Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen, 600 lira seyyanen zam ve yüzde 21 zam talebiyle masaya oturdu. Zam oranı 2022 için yüzde 5+7'de kaldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, toplu sözleşme görüşmelerini sürdürdüğü Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen'le bir araya gelerek, memur maaşlarına yapılan zam oranını açıkladı. Saat 14.30'da yapılacağı duyurulan ortak basın toplantısı, yaklaşık birbuçuk saatlik gecikmeyle 15.50'de yapıldı. Bakan Bilgin, salonda sendika temsilcileri ve basın mensupları dışında kimsenin kalmaması gerektiği ve salonda bulunanların da (konuşmacıların konuşma sırasında çıkarmak kaydıyla) mutlaka maske takması konusunda uyarıda bulundu. 

BAKAN BİLGİN: UZLAŞMAYA VARDIK

Bilgin konuşmasında zam oranını açıklamadan uzun uzadıya Türkiye ve dünya konjonktürüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Toplu sözleşmeye ilişkinse şunları söyledi:

"Sendikalarla uzlaşmak, toplu pazarlık yapmak kolay bir iş değil. Genel hususlarda büyük bir uzlaşmayla buraya geldik, Memur-Sen ailesine teşekkür ediyorum. Yaptığımız sözleşmenin kıymetini bilmemiz için, hangi şartlarda imzalandığını asla gözden kaçırmamamız lazım; bütün dünyanın salgınla boğuştuğu bir ortamda uzlaşmaya vardık. Enflasyon altında çalışanlarımızı, yurttaşlarımızı ezdirmeyeceğiz. 2022'nin ilk yarısı için yüzde 5 artı enflasyon farkı, ikinci yarısı için yüzde 7 artı enflasyon farkı oranında maaş zammı önerdik. 2023 içinse yüzde 8 artı 6 zam teklif ettik.

3600 EK GÖSTERGE İÇİN SOMUT GELİŞME YOK, SÖZ VAR

Bu sözleşme kapsamında 3600 ek gösterge konusu, Memur-Sen'in de katılacağı bir çalışma süreciyle tamamlanacak. Kanun çıkarılması gerekiyor. Biz çalışmayı yapacağız ve TBMM'ye taşıyacağız. Sözleşmeli çalışanlar için 3+1 ilkesini benimsedik. O konuda yerel yönetimlerin yapabileceği haksızlığı gidermek için çalışma yapıldığını belirtmek isterim."

SEYYANEN ZAM DA YOK

Bilgin, Memur-Sen'in 600 TL'lik seyyanen zam talebine ilişkin de "Seyyanen zam yok, onun yerine sendika üyesi olan çalışanlarımızın toplu sözleşme ikramiyesini 135 TL'den 400 liraya çıkardık" dedi. 

SENDİKA BAŞKANI KONUŞMADAN TOPLANTI BİTİRİLDİ

Bakan Bilgin'in konuşmasının sonunda, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın açıklama yapmadan toplantıyı bitirdi ve "Ali Bey salon dışında değerlendirme yapacak" demesi dikkat çekti.

TALEPLER NELERDİ?

Yaklaşık 6,5 milyon memur ve memur emeklisinin aylıklarına gelecek iki yılda yapılacak zam miktarının belirlendiği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine 2 Ağustos'ta başlanmıştı. Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen toplu sözleşme masasına, taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17 ve iki yılda yüzde 6 refah payı artışı talebiyle oturmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar