Merkel 'Fail, ırkçı saiklerle hareket etti'

Merkel 'Fail, ırkçı saiklerle hareket etti'
Hessen eyaletinin Hanau kentinde iki nargile kafenin hedef alındığı ve fail dahil 11 kişinin öldüğü saldırıyla ilgili Başbakan Merkel, failin ırkçılık saikiyle hareket ettiğini söyledi.

Hanau saldırısında ölenlerin 5'inin Türkiye kökenli olduğu doğrulanırken, Şansölye Angela Merkel, aşırı sağ şüphesini teyit etti.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Almanya’daki aşırı sağcı terör saldırısında 5 Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini duyurdu.

Şansölye Merkel de Berlin'de düzenlediği basın toplantısında saldırı nedeniyle sarsıldığını ifade etti.

'TÜM ARKA PLANI AYDINLATILACAK'

Kesin netlik kazanmamakla birlikte her şeyin failin ırkçılık saikiyle hareket ettiğine işaret ettiğini dile getiren Merkel, Federal Başsavcılığın üstlendiği soruşturmayla ilgili "Bu korkunç cinayetlerin tüm arka planlarının aydınlatılması için her türlü çaba sarf edilecek" sözünü verdi.

'NEFRETLE HAREKET ETTİ'

Şansölye "Failin insanların kökenlerine, dinine, görünüşüne yönelik nefretle, sağcı aşırılıkçılık ve ırkçı saiklerle hareket ettiğine dair pek çok işaret var" diyerek ekledi:

"Irkçılık zehirdir, nefret zehirdir, bu zehir toplumumuzda vardır ve pek çok suçun sorumlusudur."

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün 8'i Türkiye kökenli 10 kişiyi öldürmesi, CDU'lu siyasetçi Walter Lübcke cinayeti ve Halle'deki sinagog saldırısı örneklerini veren Merkel, tüm yetkililerin ırkçılık ve nefretle kararlı şekilde mücadele edeceklerini vaat etti.

Federal hükümet ve devlet kurumlarının Almanya'daki her bir bireyin inancı ve kökeni ne olursa olsun haklarını ve onurunu savunacağını söyleyen şansölye, "Almanya'yı bölmeye çalışanlara tüm gücümüz ve kararlılığımızla karşı duruyoruz" dedi.

Kurbanların yakınlarına taziyelerini sunan Merkel, Brüksel'de AB zirvesine katılımı sırasında soruşturmayla ilgili sürekli bilgi alacağının altını çizdi.

STEINMEIER: ÜLKEMİZDE BARIŞ İÇİNDE YAŞAMAYI SAVUNACAĞIZ

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier Hanau'da 9 kişinin öldüğü silahlı saldırıyla ilgili bir açıklama yaptı. Steinmeier başkent Berlin'de yaptığı açıklamada "Hanau'daki terörist şiddet eyleminden" dolayı endişe içinde olduğunu söyledi. Almanya Cumhurbaşkanı, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye, yaralılara da şifa diledi.

"Irkçı nefretin tehdit ettiği tüm insanların yanındayım. Yalnız değilsiniz" diyen Steinmeier Almanya'da büyük çoğunluğun da "bu eylemi, ırkçılık, nefret ve şiddetin her tür biçimini" kınadığına inandığını söyledi. Steinmeier "Ülkemizde barış içinde birarada yaşamı savunmayı bırakmayacağız" diye konuştu.

 

Öne Çıkanlar